Forrás: Népszava

Egy halott rendező dokumentumfilmje nyert Prágában a One World 2005 Emberi jogok Nemzetközi Filmfesztiválján. James Miller a Gázai övezetben forgatott, amikor 2003-ban, 34 éves korában lelőtték. Annak ellenére nyitottak tüzet a stábra, hogy fehér zászlóval közlekedtek, és a helyi csapatoknál is azonosították magukat. A filmet Miller egyik kollegája fejezte be.

A Francia Saláta és az Anyahajó című programsorozatok keretében két fiatal, tehetséges, latin-amerikai művésznő lép színpadra az A38-on május 14-én este. A Francia Saláta a francia, illetve frankofón országok zenei kultúráját hivatott bemutatni, míg az Anyahajó sorozat a kortárs jazz női előadóit állítja színpadra. Az este egyik fellépője Bia, aki brazil származású, de Franciaországban él. Már első albumával is komoly elismerést vívott ki, zenéjében ‘gyönyörűen olvad össze a bossa nova finomsága a francia sanzonhagyománnyal, a triphop basszus- és ritmusvilága a mediterrán gitárzenével’. Ezen az estén színpadra lép Elsa Valle is, a Magyarországon élő kubai énekesnő is, akinek előadásában a latin jazz, a jellegzetes ritmus, a szabad improvizáció ötvöződik.

Az 1984 című Orwell regény operát ihletett, melynek premierjére a londoni Covent Gardenben került sor. A darab szerzője Lorin Maazel, akit eddig a közönség karmesterként ismerhetett. Maazel 1953-ban debütált a milánói Scalaban, majd Bayreuth-ban is bemutatkozott, és hosszú pályafutása során együtt dolgozott a bécsi Staatsoper-rel, a berlini Deutsche Oper-val és a Cleveland Orchestra.-val is.

A Jazztavasz 2005 koncertsorozat keretében május 16 és 23 között a Fesztivál Színházban és a Nemzeti Hangversenyteremben várják a műfaj kedvelőit minden este 20 órától. A rendezvény célja, hogy bemutassa a jazz legfontosabb stíluskorszakait és áramlatait. A fellépők között van Pege Aladár, Balázs Elemér, Oláh Kálmán, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos is.

Kubai fotók, kubai ételek és italok, Kubáról szóló filmek és kubai zene várja az érdeklődőket május 27-én a Kultiplexben. Vetítik majd a Che Guevara: Egy motoros naplója című filmet, és Wim Wenders ismert alkotását a Bunena Vista Social Clubról. Tíz órától pedig Elsa Valle és a Caliente Group zenél.

A Zagar zenekar meghívást kapott a londoni Pulse Fesztiválra, ahol kelet- és közép európai zenekarok léptek fel. A május 11 és 13 között zajló rendezvényen egy másik magyar fellépő is volt, a Besh O Drom. A fesztivált a zenei határok összemosódása, illetve a különböző zenei stílusok közötti áthallás jellemzi. A magyarok mellett cseh, lengyel és szlovák zenészek léptek színpadra az angol főváros egyik legnevesebb klubjában, a Cargo-ban.

Filmtörténeti adatbázis került az internetre, melyet a Magyar Mozgókép Közalapítvány üzemeltet. A portál célja az 1945 és 1990 között készült közel nyolcszáz magyar film több szempontú bemutatása. Az alkotások részletes adatokkal (gyártási év, stáblista, filmleírás) szerepelnek az adatbázisban. Száz kiemelt jelentőségű film esetében képek, digitalizált filmrészletek és elemzések is segítik a tájékozódást. A portál készítői egy folyamatosan bővülő rendezői portréadatbázissal is várják az érdeklődőket.

Szóárverés volt május 12-én a Merlin Színházban. A huszonhárom meghívott vendég közreműködésével zajló esemény egy író vagy költő aláírásával hitelesített és dátummal ellátott verseinek és szavainak licitálásával kezdődött. A szavak kikiáltási ára ötszáz forint volt. Kézirat esetében tízezer forintról indult a licit. Az I. magyar szóárverés bevételeit a Szolidaritási Alapítvány és a Gandhi Közalapítvány, valamint hajléktalan írók és költők kapják. A meghívottak között volt Parti Nagy Lajos, Esterházy Péter, Spiró György, Sütő András, Kányádi Sándor, Závada Pál, Jónás Tamás.

Izraeli filmhét lesz május 19 és 25 között az Örökmozgóban (Bp, VII. Erzsébet krt. 39.). A kortárs izraeli film kevéssé ismert Magyarországon. A bemutatandó filmek között szerepel Eytan Fox: A vizenjáró (2004) című krimije, melyet a berlini filmfesztivál Panoráma szekciójának nyitófilmjéül is választottak. A rendezvényen megemlékeznek az idén elhunyt magyar származású íróról, Efrájim Kishonról is egyik legismertebb filmjének vetítésével (Sallah Shabati, 1963). Az ismertebb rendezők alkotása mellett bemutatnak egy válogatást is a jeruzsálemi Sam Spiegel Filmfőiskola legjobb filmjeiből.

Azok a nők, azok a férfiak – címmel három kortárs balett-koreográfiát mutat be a Lotharingiai Nemzeti Balett május 16-án a Millenáris Parkban. Franciaország egyik legjobb társulata mindhárom darabot a francia kortárs tánc meghatározó alakjainak műveiből válogatta. Angelin Preljocaj La Stravaganza című darabjával indul a táncest, ezt Jean-Claude Gallotta duettje követi, a Kouchotte et Kanélie címmel, majd az est zárműsora Malou Airaudo Je voudrais tant…, vagyis az Annyira szeretnék-je lesz, melyet 16 táncos ad elő.

Ováció fogadta Franciaországban a Krétakör Társulat Feketeország című darabját. A Nancy-ban zajló, idén kilencedik alkalommal megrendezett Passages (Átjárók) elnevezésű kelet-európai színházi fesztiválon két darabot is bemutatattak a magyar színészek. A Feketeország mellett a szintén nagysikerű Léonce és Lénát láthatta a francia közönség. A fesztiválon közel húsz társulat vett részt, Scilling Árpád társulata mellett lengyelek, oroszok, üzbégek, kazahok is színpadra léptek. A Feketeország című darab – melynek keretét Magyarország ünnepélyes Európai Uniós csatlakozás adja – a tavalyi év ‘politikai és bűnügyi híreire épülő rövid jelenteken keresztül mutat fel szatirikus és keserű képet Magyarországról’.

Comments are closed.