Forrás: Hírtv

Megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítására kiírt pályázat eredményét, igazat adva a vesztes cégnek. Az ugyanis a nyilvánosság kizárásáért, az átláthatatlan döntésért és a menet közben változtatott kiírásért perelt – írja az Index.

Eredetileg az MSZP-kongresszus díszletéről, és kereskedelmi kiállításokról ismert Trifolium Hungary Kft. nyerte meg a kiírást. A pályázatból kizárták a világ egyik leghíresebb kiállításszervező cégét, az Event Communicationt, és alulmaradt az Auschwitz-kiállításáról ismert, egykori SZDSZ-es képviselő, Rajk László tervével induló Mafilm Szcenika is. Az angol cég vizsgálódott is az ügyben, a Mafilm pedig megtámadta a pályázatokat elbíráló bizottság döntését.

Az Index információi szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatában súlyos jogsértést állapított meg, két ponton is igazat adott a Mafilmnek, és megsemmisítette az eredményt. A Közbeszerzési Döntőbizottság azt kifogásolta, hogy a bíráló bizottság az előírtnál olcsóbb megoldást fogadott el a Trifolium esetében, ám erről nem tájékoztatta a másik pályázót. A Mafilm Szcenika eközben a kiírásban meghatározott műszaki rendszerrel pályázott, ami miatt 30 millió forinttal lett nagyobb tervük költségvetése.

A Páva utcai kiállításra kiírt pályázatot levezénylő, ám a Nemzeti Múzeumban működő programirodát a nyilvánosság kizárása és döntésének átláthatatlansága miatt is elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság. A nyilvánosságra hozott iratokból ugyanis nem derül ki, milyen indokok alapján hozták ki győztesnek a Trifoliumot, nem lehetett megállapítani, mik voltak a látványtervek elbírálásának szempontjai, és hogyan jöttek ki a végeredményül közölt pontszámok.

Sérült az átláthatóság is, mivel nem készült el a szakmai zsűri határozata, csupán egyéni értékelések születtek.A vesztes cég újra indulhat a Páva utcai kiállítás megrendezésének jogáért, miközben a vitatott módon nyerő Trifolium Hungary Kft. a sors kezébe helyezi a döntést.

Az ügyben amúgy továbbra is teljes a hírzárlat: a programigazgató, dr. Molnár Judit elzárkózik a kérdésektől, az illetékes államtitkárt, Ács Tamást pedig csak a pénzügyek érdeklik, neki amúgy mindegy, mi lesz, állította a lapnak. Ami biztos, az a pályázat kiírója számára kiszabott, egymillió forintos büntetés.

az Index cikke alapján

Comments are closed.