Forrás: Stop!

A chilei baloldal mártírja, az 1973-ban fegyverrel a kezében elhunyt Salvador Allende elnök egy most megjelent könyv szerint antiszemita, és a náci eszmék lelkes propagálója volt.

A Pinochet-féle katonai puccs során elhunyt államfő régi aktái között megtalálták 1933-ban írt doktori értekezését, mely mostanáig szigorúan titkos anyag volt.

A leleplező könyv szerzője, a chilei Victor Farias szerint Allende ebben a tanulmányában arról ír, hogy a zsidók természetüknél fogva hajlamosak a bűnözésre. Csalnak, lopnak, hazudnak, és uzsorakamatot szednek – írta Allende, aki még azt is hozzátette, hogy a szemita népek között azért vannak becsületesebbek is, például néhány arab törzs.

Salvador Allende a doktori értekezésében javasolta az elmebetegek és az alkoholisták kötelező sterilizálását. Ezt egyáltalán nem tekintette pusztán elvi kérdésnek, hiszen amikor 1939 és 1941 között egészségügyi miniszter lett, akkor javaslatait igyekezett a gyakorlatba is átültetni. Törekvéseinek csak a tiltakozó orvosok tudtak gátat vetni: le is mondott.

Az Allende család hevesen tiltakozik a könyv állításai miatt. Szerintük a szerző manipulált a dokumentumokkal, és úgy vélik, hogy a volt elnök dolgozatában található eszmefuttatások a múlt század harmincas éveiben általánosan elfogadott nézetek voltak.

Comments are closed.