Forrás: NOL

Az üzbég elnök a helyszínre tart – Túszul ejtett rendőrök és halálos áldozatok

Népszabadság Online, 2005. május 13. 09:30

Felkelők vonták ellenőrzésük alá péntekre virradóra Andizsán kelet-üzbegisztáni város közigazgatását.

A felkelést az a per váltotta ki, amelyben 23 iszlám üzletembert vádolnak alkotmányellenes tevékenységgel, bűnszövetkezéssel és szélsőséges szervezet létrehozásával. Emberi jogi aktivisták szerint az ügy mögött a kormány széles körű megtorló offenzívája áll az iszlám körök ellen.

Ellentmondó hírek a helyzetről

Egy andizsáni emberjogi aktivista beszámolója szerint egy szigorúan őrzött fegyintézetből körülbelül 2 ezer rabot szabadítottak ki. Fajdzsahon Zajnobidonov, az Appelacija nevű jogvédő szervezet szóvivője közölte: nem tudni ki irányítja jelenleg a várost. Lángba borult egy színház és egy moziépület.

Szemtanúk szerint Andizsánban kaotikus a helyzet. A helyszínről lövöldözésekről számoltak be, valamint arról, hogy a hadsereg gépesített egységei jelentek meg a város utcáin, ahol több, a központba vezető utat autóbuszokkal és teherautókkal torlaszoltak el.

Meg nem erősített hírek szerint a lázadók megtámadták a hadsereg egyik laktanyáját is. Az Interfax orosz hírügynökség, a helyi hatóságokra hivatkozva azt jelentette, hogy riadókészültségbe helyezték Andizsánban az összes biztonsági erőt.

A rendfenntartó erők a város két pontján feltartóztatták a szökött rabokat. Ugyanakkor az üzbég külügyminisztérium illetékese telefonon úgy nyilatkozott, hogy Andizsánban a helyi hatóságok urai a helyzetnek, a közhivatalok normálisan működnek. Egy helyhatósági illetékes ezzel egybehangzóan telefononnyilatkozatában azt állította, hogy a városi és a tartományi közigzagatási épületek továbbra is a kormányszervek ellenőrzése alatt állnak.

A lázadók a helyi kormányépületben rendezték be főhadiszállásukat, miközben a felfegyverzett tömeg a város két kerületében is körbezárta a rendőrkapitányságot.

Az üzbég elnök a helyszínre tart

Andizsánba repült helyi idő szerint pénteken reggel több más magas rangú vezető társaságában Iszlam Karimov üzbég elnök, hogy felmérje a kialakult helyzetet – közölték az üzbég kormány és rendőrség névtelenséget kérő illetékesei. A lázadás hírére sürgős tanácskozást hívtak össze a taskenti védelmi minisztériumban a lázadás hírére.

Iszlam Karimov üzbég elnök hivatala szerint megkezdődtek a tárgyalások a lázadók és a helyi hatóságok között.

Túszul ejtett rendőrök és halálos áldozatok

Az andizsáni lázadók pénteken délelőtt túszul ejtettek tíz rendőrt – közölték szemtanúk. Közben a kitört összecsapásokban hivatalos adatok szerint eddig kilencen haltak meg és 34-en megsebesültek.

A túszszedők vezetője, akinek kiléte egyelőre nem ismert, a tartományi kormány elfoglalt épületében bejelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes közvetítését követelik, hogy megállítsák a fenyegető vérontást.

Merényletkísérlet Izrael taskenti követségénél

Öngyilkos pokolgépes merényletet hiúsítottak meg pénteken a taskenti izraeli nagykövetség előtt, egy őr agyonlőtte a merénylőt – jelentette egybehangzóan a taskenti amerikai nagykövetség és az izraeli közszolgálati rádió. A rendőrség lezárta az izraeli nagykövetség utcáját, de tagadta, hogy bármilyen incidens történt volna.

Az amerikai nagykövetség saját honlapján sürgős figyelmeztetésben számolt be az öngyilkos merénylő lelövéséről, de esetleges további áldozatról nem tett jelentést. Az izraeli közszolgálati rádió szerint a követség egyik üzbég őre agyonlőtte a merénylőt, még mielőtt felrobbanthatta volna pokolgépét.

Mark Regev izraeli külügyminisztériumi szóvivő is megerősítette, hogy történt incidens, de részleteket nem árult el. Később a helyi rendőrség arról számolt be, hogy egy korábban elmegyógyintézetben kezelt és börtönviselt orosz munkanélkülit lőttek le, aki terepszínű katonazubbonya alatt robbanóanyagnak látszó fából készült tárgyakat rejtegetett, és azért lőtték le, mert nem volt hajlandó a földre feküdni a biztonságiak felszólítására.

Lezárták a kirgiz határt

Kirgizisztán bejelentette, hogy lezárták a kirgiz-üzbég határt a lázadás hírére. Aszkar Akajev kirgiz elnök rendszerét márciusban döntötték meg ellenzéki tömegtüntetések után. (MTI)

Comments are closed.