Forrás: NOL

Murányi András, 2005. május 12. 18:00

Több szálon fut mostanság a ‘Bajban a Ferencváros’ történetfolyam. Egyrészt mind a klub, mind a csaknem százszázalékos tulajdonában lévő futballvállalkozás, az FTC Rt. gondokkal küzd, miközben Furulyás János, az egylet, valamint a labdarúgórészleg elnöke szokása szerint szünet nélkül tárgyal. Ezenfelül természetesen üzletemberek és -szerűségek tűnnek fel lehetséges mecénásként.

A Ferencvárosban ma elnökségi ülést tartanak, s azon várhatóan két, mint lapunknak fogalmaztak, ‘használható anyag’ kerül a plénum elé. Igaz, ‘használható anyagból’ akadt már néhány az Üllői úton, aztán – leszámítva a Várszegi-érát – befektetőileg többször is slamasztikába kerültek a zöldek. Ezúttal a magyar labdarúgó-válogatott Svájcból importált menedzsere, Peter Pellady által ‘közvetített’ svájci, továbbá az Üllői út környékén már érdekelt, nem éppen makulátlannak minősített amerikai-izraeli cég érdeklődik ‘használhatóan’, s nyilván a prezídium dönt majd e két beadványról. Klubhoz közeli források amúgy megjegyzik, hogy ‘erős mozgások’ tapasztalhatók ‘más irányokból’ is. Csányi Sándortól, az OTP első emberétől a korábban a Vasasnál tevékenykedett Rácz Gáborig többen is bekerültek az információs körforgásba, miként a ‘bemondott’ összegek nagysága is széles skálán mozog. A beszállásáról korábban elterjedő pletykákat rendre cáfoló Csányival kapcsolatban tízmilliárdokat emlegetnek, megjegyezve, hogy nem kizárt: a bankvezér esetlegesen a háttérből, kvázi az egyik ‘használható’ jelentkező strómanjaként lenne érintett a boltban, bár mások azt rebesgetik, csak akkor adna pénzt, ha az ingatlanokkal kezdhetne valamit. Rácznak, ha igazak a hírek, szolid kétszázmillió forintja nyugszik ‘vásárlási’ letétben.

A Ferencvárosban ma elnökségi ülést tartanak, s azon várhatóan két, ‘használható anyag’ kerül a plénum elé.

Mindenesetre most valóban itt az ideje, hogy történjen valami a IX. kerületben, tekintettel arra: az egyesület 350 millió forinttal tartozik az APEH-nak, míg az rt. további bő százmilliós adósságot görget maga előtt. (Ez utóbbiban nem kis szerepe van annak, hogy Várszegi alatt anno több játékossal is ‘laza’ kontraktust kötöttek az elöljárók: nem egy futballista – konkrét teljesítményhez kötött kitétel nélkül – kiugró summát kasszíroz, és ezeket az összegeket az egymilliárdos költségvetés nehezen kezeli.)

A nagy kérdés ismét az, kicsodák-micsodák azok, akik-amelyek érintettek lehetnek a vételben, és egyáltalán, milyen módon köthetnének üzletet az FTC-vel. Úgy tudjuk, Furulyás elnök ragaszkodik ahhoz, hogy a két egységet (klub, rt.) együtt értékesítse, s a tranzakciót lehetőleg saját ‘fennhatóságának’ megtartásával futtatná végig. További érdekesség, hogy bár értékesítésről lenne szó, egyelőre nem végleges az a megállapodás, amely szerint a Ferencváros negyvenkilenc évre megkapja az államtól az Üllői úti sportterület vagyonkezelői jogát: ez a projekt egy esztendeje nem képes végleges formát ölteni, de ‘talán’ május végére szignózhatják a papírokat. Már-már pikánssá teszi a szituációt, hogy vita folyik arról is: hány hektár értékesíthető a stadion és környékéből. Ezek alapján legalábbis képlékenynek tetszik a Ferencváros eladása körüli helyzet: ez abból a szempontból érdekes, hogy Furulyás már a múlt nyáron multifunkcionális, ‘elfordítható’ pálya terveiről beszélt. Ami biztos: a lehetséges befektetőket elsősorban az ingatlanok érdeklik, legyen az a Népliget vagy az Üllői út és vidéke. Az is nyilvánvaló: a stadionnal, illetve a telkekkel spekulálók az úgynevezett ‘más célú hasznosításban’ is érdekeltek, de ha ez a sporttelephez szorosan kötődő szolgáltató létesítményt, üzletet, szállodát (stb.) jelent, lelkük rajta, hogy a mai magyar futball árnyékában ebből mikorra lehet üzletet csinálni. Az, hogy a Manchester United mini Las Vegast álmodott meg az Old Trafford mellett, kissé életszerűbbnek látszik…

Mindenesetre Furulyás keveseknek enged bepillantást kártyái mögé. Ennek oka részben az, hogy hiúsági kérdésként kezeli az FTC megoldandó problémáit, részben pedig az, hogy a milliárdokat ígérő Kovács Ádám emlékezetes színre lépése óta az elnök roppant óvatos. Jóllehet a Ferencváros bizonyos köreiben úgy vélik, szerencsésebb lenne, ha ‘Jani bácsi’ mellett mások is asztalhoz ülhetnének a tárgyalásokon, Furulyás már csak azért is maga szeretné végigvinni ügyeit, mert nem kizárt: a szűkebb vezetőségben akad néhány ‘kétoldalú’ kollégája.

Comments are closed.