Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. május 13. 18:44

A Palesztin Hatóság több mint száz szélsőségestől gyűjtötte be az illegális fegyvereket Túl-Karm és Jerikó városában – közölték pénteken a hatóság egyik magas rangú illetékese.

A Palesztin Hatóság képviselője nyilatkozatában ily módon megerősítette az ezzel kapcsolatos sajtójelentéseket. Izrael korábban az illegális fegyverek begyűjtését említettet a további városokból történő kivonulás előfeltételeként.

Túl-Karm polgármestere mindazonáltal cáfolta, hogy városában elkobozták volna az illegális fegyvereket. “A problémát még nem sikerült megoldani” – hangoztatta a polgármester. Ehhez hasonlóan nyilatkozott az izraeli hadsereg egyik szóvivője is, hangoztatva: a Palesztin Hatóság még semmilyen tájékoztatást nem közölt azzal kapcsolatban, hogy Túl-Karm, illetve Jerikó városában valóban végrehajtották volna a fegyverbegyűjtést. A megszállt területeken fekvő Túl-Karm, illetve Jerikó biztonsági ellenőrzésének átadásakor Izrael egy listát terjesztett a Palesztin Hatóság elé, amely 110 palesztin szélsőséges nevét tartalmazta. A listán azoknak a neve szerepelt, akiknek a lefegyverzését Izrael követelte.

Izrael és a palesztin vezetés februárban az egyiptomi Sarm-es-Sejkben  megállapodott a tűzszünetről, továbbá arról hogy átadja a biztonsági ellenőrzést a palesztin hatóságoknak a Jordán-folyó nyugati partján. Eddig azonban csak a Túl-Karm és Jeriko fölötti biztonsági ellenőrzés került palesztin kézbe. Izrael a további lépéseket leállította, hangoztatva, hogy a Palesztin Hatóság nem lép fel megfelelő eréllyel a szélsőségesekkel szemben.

(MTI)

Comments are closed.