Forrás: Népszava

Nemhivatalos izraeli körök kétségbe vonták, hogy a Palesztin Hatóság – ahogy ezt állítja – valóban megkezdte Jerikóban és Tul-Karemben a szélsőséges Hamász-tagok fegyvereinek begyűjtését. Palesztin források szerint az Izrael által körözött személyek listáján szereplő Hamász és Iszlám Dzsihád tagokat bevonják a palesztin biztonsági szervek kötelékeibe, miután beszolgáltatták fegyvereiket és irásban kötelezték magukat, hogy többé nem vesznek részt terrorakciók előkészítésében és végrehajtásában.

Izrael ígéretet tett, hogy ebben az esetben megszünteti a körözöttek üldözését – de elvárja, hogy a Palesztin hatóság a beszolgáltatott fegyverek sorszámát is közolje az izraeli hatóságokkal.

A Sarm-es-Sejk-i konferencián Izrael a palesztin városok palesztin biztonsági ellenőrzés alá helyezését a körözött Hamász-tagok lefegyverzéséhez kötötte. Jerikó és Tul-Karem átadása után a fennmaradó három város átadását Izrael azzal hárította el, hogy még nem történt meg a lefegyverzés a két korábban átadott városban.. Ha a Palesztin Hatóság lefegyverzi a Hamász-tagokat, Izraelnek teljesítenie kell Sarm-es-Sejkben vállalt kötelezettségeit: további palesztin városok átadását, palesztin foglyok szabadon bocsátását, az úttorlaszok számának csökkentését, a Betlehemből kitoloncolt palesztinok visszatérésének engedélyezését.

Mahmúd Abbász (Abu Mazen) palesztin elnök elutasította Szilvan Salom izraeli külügyminiszter követelését, amely szerint Izraelnek le kellene állítania a kivonulást Gázából, amennyiben a júliusra tervezett palesztin parlamenti választások a Hamász győzelmét hoznák. „A palesztin választások és azok eredménye palesztin belügy, amelybe Izraelnek nincs beleszólása”, mondta Abbász (aki a Hamasszal vetekedő Fatah mozgalom élén áll).

Népszava online

Comments are closed.