Forrás: Népszava

Nem keresték meg hivatalosan a kulturális minisztériumot egyes, a II. világháborúban elrabolt műkincsek ügyében – közölte a szaktárca csütörtökön az MTI-vel; a magyar államot egy amerikai ügyvéd készül perelni. Ed Fagan amerikai ügyvéd ‘több milliárd dollárra’ akarja beperelni Magyarországot olyan műkincsek miatt, amelyeket a nácik raboltak el, s amelyek utóbb a magyar állam tulajdonába kerültek, ám az nem szolgáltatta vissza őket tulajdonosaiknak.

Az ügyvéd Bécsből telefonon nyilatkozva szerdán a Reutersnek elmondta: a keresetet csütörtökön fogja benyújtani egy New York-i kerületi bíróságon. A felperes a műkincsek és remekművek visszaszolgáltatását követelő holokauszt-áldozatok szövetsége (AHVRAM), az alperes pedig a Magyar Köztársaság, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Galéria és a budapesti Szépművészeti Múzeum. A kereset tárgya a néhai Hatvany Ferenc báró tulajdonát képező több mint száz festmény; ez a legnagyobb műkincsgyűjtemény, amely 1945 előtt Magyarországon magánkézben volt. MTI-információ

Jazz ösztöndíjak

A kulturális tárca 2005-ben először hirdetett ösztöndíjat fiatal jazz előadók számára A Lakatos Ablakos Dezső nevével fémjelzett ösztöndíjra olyan 1975 után született jazz zenészek pályázhattak. A kezdeményezés célja, hogy tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez, valamint a havi 70 ezer Ft-os ösztöndíjjal megteremtse a feltételeket a szólista pályára való felkészüléshez. Idén Lakatos Róbert (zongora), Mohay András (dob) és Zana Zoltán (szaxofon) részesült a támogatásban. (Népszava)

Comments are closed.