Forrás: NOL

Galgóczi István, 2005. május 12. 00:00

A XX. századi nyugati életmód elutasítása, az idegenek – angolok – Egyiptomból való távozása, és egy iszlám alapokon – Korán és saria – nyugvó állam létrehozása szülte a Muzulmán Testvérek Szervezetét (MTSZ) 1928-ban, mely a legújabb kori iszlám történelemben az első modern szervezet.

Megalapítója Haszan al-Banna fiatal tanár volt, aki naplójába azt írta: a rideg Nyugat pénzével, fényűzésével, hivalkodásával, szexuális kultúrájával, reklámjaival tönkre teszi az iszlám kultúrát és civilizációt. Nasszer 1952-ben megbuktatta a királyságot.

A második világháború alatt az MTSZ létrehozta illegális katonai alakulatait, amelyek részt vettek az első arab-izraeli háborúban. A szervezet tagjai Nasszerral sem voltak megelégedve, 1954-ben sikertelen merényletet hajtottak végre ellene. Bár ezután a hatalom felszámolta a szervezetet, az MTSZ nem szűnt meg, eszméje tovább élt. Avnar Szadat elnök később kiengedte az MTSZ-tagokat a börtönökből – ez okozta vesztét. Az Izraellel való békekötése miatt, egy katonai parádén 1981-ben megölték.

A szabadon engedettek közül a többség, az idősebbek elálltak a fegyveres harctól. A 90-es évek eleje óta a MTSZ nem legális pártként részt vesz a politikában, más pártokkal szövetkezve képviselőket küld a parlamentbe. A szervezet vezetősége tisztában van azzal, hogy olyan határozott Nyugat-ellenességet mint a szélsőségesek képviselnek nem fogalmazhat meg, hiszen Egyiptom nagy mértékben függ a nyugati támogatásoktól. A kisebbik csoport, a fiatalok a fegyverek mellett döntöttek. A Szadat elleni merénylet egyik letartóztatottja, Ajman al-Zavahiri Afganisztánban találkozott Oszama bin Ladennel. A két férfi végső célja, az iszlám állam megteremtése hazájukban.

Akcióiknak nemcsak vallási, hanem szociális, gazdasági, és kulturális okai is vannak. Az ország délebbi része – Felső-Egyiptom – a fegyveres terror központja. Itt az emberek sokkal szegényebbek, mint a Nílus-deltában, kevesebb a munkalehetőség, minimális a megművelésre alkalmas terület, sokan éheznek, nagy az analfabetizmus, rossz az úthálózat.

A különböző terrorista szervezetek anyagi támogatásával könnyű tagokat toborozni. Amíg az MTSZ gondolataival szimpatizálók északon inkább az értelmiségből kerülnek ki, addig délen a szegény, analfabéta parasztság soraiból. Az írni-olvasni nem tudó parasztoknak a vallás tanítói azt mondanak a Koránról, amit a szervezet ideológiája diktál. A jelenlegi egyiptomi vezetés a kilencvenes évek eleje óta küzd az iszlamista fegyveres csoportokkal.

Comments are closed.