Forrás: NOL

Z. E., 2005. május 12. 00:00

Nem mindegy, hogy mit néz a gyerek! – tudjuk ezt mindannyian. Az iráni rajzfilmekben épp ezért a síita vallási vezetők, az iszlám forradalom mártírjai, és próféták kétdimenziós karakterei próbálják felvenni a versenyt a nyugati Tom és Jerryk, és a Disney-produkciók dominanciájával.

Az iráni állami televízió megrendelésére készült rajzfilmek egyikében például a gyerekek Husszein imám mártírhalálát – a síita vallás kiindulópontját – ismerhetik meg. Az al-Rasid gyermekei című rajzfilm az izraeli-palesztin konfliktust ecseteli: egy kövér izraeli parancsnok és egy alázatosan hajlongó arab besúgó arról beszélgetnek, hogy gyerekeket kéne kihallgatni. A rajzfilmeket Törökországba sikerült eladni, az arab országok többsége azonban nem mutatja be őket: látszik bennük a próféták arca – amit tilt az iszlám szunnita ága.

– A rajzfilm kiváló hordozója a társadalmi és kulturális üzeneteknek – mondta a BBC-nekBehrouz Yaghmaian rajzfilmproducer. A júniusban esedékes választásokra is elkészültek a szavazás menetét bemutató rajzfilmek (ilyen Magyarországon is volt). Ám mint kiderült az iráni rajzfilmgyártás még nem tudta teljes mértékben függetleníteni magát a nyugattól. A rajzolók és a komputerszakemberek elmondták: a karakterek mozgásához a Disney-filmekből, a kameramozgáshoz japán rajzfilmekből veszik az ötleteket.

Comments are closed.