Forrás: RTL Klub

Több milliárd dolláros pert akaszt Magyarország nyakába egy holokauszt ügyekre specializálódott amerikai ügyvéd. Ed Fagan szerdai, a Reuters hírügynökségnek adott interjújában elmondta, azzal vádolják a magyar államot, hogy jogtalanul tartott meg nácik által elrabolt festményeket, és nem hajlandó a műkincseket visszaadni jogos tulajdonosaiknak.

Fagan közölte: csütörtökön adja be keresetét az egyik New York-i kerületi bíróságra. Szerinte bizonyíték van arra, hogy német és magyar tisztviselők 1960-ban egy találkozón abban állapodtak meg: nem juttatják vissza az ellopott műtárgyakat. A keresetben nemcsak a magyar állam, hanem a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a kulturális tárca is szerepel alperesként. Az ügyben az 1958-ban elhunyt Hatvany Ferenc báró festménygyűjteményéről van szó – olyan festők alkotásai szerepelnek a művek között, mint El Greco vagy Delacroix festményei.

Fagan a 90-es évek végén vált népszerű ügyvéddé, amikor több mint egymilliárd eurónyi összeget perelt vissza svájci bankoktól a holokauszt áldozatok családtagjainak nevében.

Forrás: Reuters, Független Hírügynökség

Comments are closed.