Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Szódás, cipész, szemfelszedő

2005. május 11.

Kihalóban lévő nagyvárosi szakmák, nyugaton rég lomként kezelt, itthon azonban újrahasznosuló műszaki cikkek, sílécek, kerékpárok, ifjú harmincasok későn felfedezett zsidó identitása – változatos témák az Anthropolis Egyesület legújabb dokumentumfilmjeinek bemutatóján.

2005. május 12. (csütörtök), 20 órától kerül sor az Anthropolis Egyesület legújabb dokumentumfilmjeinek bemutatójára a Szimpla Kert moziban.

Mesterek köszöntése

rendező: Bán Dávid, operatőr: Ádám Csaba, riporter: Kálmán Alida, producer: Frida Balázs (61 perc, 2005)

Már-már kihalóban lévő korábban oly meghatározó nagyvárosi szakmák egy-egy utolsó pesti képviselői mesélnek önmagukról, a szakmáikról, azok a városban korábban betöltött meghatározó szerepéről, mint a szódás, a cipész, a méretes szabó, a szemfelszedő, a babajavító vagy a paplankészítő.

Wilkommen

rendező: Kovács Kristóf, operatőr: Szepesi Dávid, producer: Frida Balázs (53 perc, 2005)

Egy dunántúli kis mezőváros CS-házainak udvarán 10-12 éve sorra gyűlnek a nyugaton csak lomként kezelt, magyarok számára “hőn áhított” műszaki cikkek, sílécek, kerékpárok. A település cigány közössége alapvetően a “lomizásból” él, azaz nyugatról lomként kezelt kincseket hoz be, majd keletre értékes használt cikkekként adja tovább. Udvaraikon hétvégénként egyfajta redisztribúciós agóra alakul ki.

Harmadik generáció

rendező: Bán Dávid, riporter: Kálmán Alida, producer: Frida Balázs (43 perc, 2005)

Olyan huszonévesek, ifjú harmincasok mesélnek önmagukról, tudott, vagy az utóbbi időben felfedezett zsidó identitásukról, akik ezt az önmeghatározásukon túl valamilyen módon ki is fejezik. Újraszervezik egyesületeiket, újra élesztenek már-már kihalt szokásokat, felelevenítik a közösségeket, mindezzel egy a rendszerváltás után megélénkülő ifjú zsidó közösség alapjait tették le.

A vetítésekre a belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel látunk.

További információ: http://anthropolis.ngo.hu/ajanlo/mozgokep.html

Cím:

Szimplakert

Budapest VII. Kazinczy u. 14.

www.mult-kor.hu?article=9732

Minden jog fenntartva Š 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.