Forrás: NOL

A kötelező katonai szolgálati időnek 2006-tól életbe lépő radikális csökkentését jelentette be Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter.

Mofaz a Jediót Ahronót című, nagy példányszámú izraeli napilap szerdai számában megjelent interjúban közölte, hogy a jelenleg három éves, minden izraeli állampolgárnak kötelező katonai  szolgálatot a jövő évtől 5-7 hónapra csökkentik és ez pontosan egy év múlva, Izrael állam függetlenségének 58. évfordulóján lép életbe.

Az izraeli kormány márciusban egyhangúlag elfogadta az izraeli  hadsereg tartalékosaira vonatkozó mozgósítási rendszernek reformtervezetét. Ez a tartalékos állomány és a tartalékos időszak  jelentős csökkentését irányozza elő.

Az izraeli közszolgálati rádió úgy tudja, hogy a jövőben a tartalékosokat csak sürgős esetben, illetve hadgyakorlatokra hívják be. Nem kötelezik őket továbbá arra, hogy rendszeresen szolgálatot teljesítsenek palesztin területeken, őrizzék a zsidó településeket vagy részt vegyenek a határokon való őrjáratokban.

A közkatonákat évente 14 napra hívhatják be, a  tiszteket pedig 23 napos időszakokra, egészen 40 éves korukig. Jelenleg  évente egy hónapot szolgálnak a tartalékosok, sürgős esetben ennél is többet.

A törvénytervezetet május végén terjeszti az izraeli védelmi minisztérium a knesszet elé.

Az izraeli hadsereg jelenlegi létszáma a Tel-Aviv-i stratégiai intézet adatai szerint 631 500 fő, közülük 445 ezer tartalékos. (MTI)

Comments are closed.