Forrás: NOL

Ed Fagan amerikai ügyvéd „több milliárd dollár” perértékre akarja beperelni Magyarországot olyan műkincsek miatt, amelyeket a nácik raboltak el eredeti tulajdonosaiktól, s amelyek utóbb a magyar állam tulajdonába kerültek, ám az nem szolgáltatta vissza őket jogos tulajdonosaiknak.

Fagan, aki a holokauszt áldozatainak és a náci korszak kényszermunkásainak kárpótlási ügyében szerzett hírnevet, Bécsből telefonon nyilatkozva szerdán elmondta: a keresetet csütörtökön fogja benyújtani egy New York-i kerületi bíróságon. A keresetben megpróbálja rákényszeríteni a magyar államot arra, hogy hozza nyilvánosságra azt az emlékeztetőt, amely magyar és német illetékeseknek a 60-as években lezajlott találkozójáról készült. Ezen – Fagan állítása szerint – a két ország összefogott annak érdekében, hogy ne kelljen visszaszolgáltatniuk az ellopott műtárgyakat.

„Bírósághoz fordulunk. Ezekkel a dolgokkal kapcsolatban a magyarok előélete nem túl jó” – fogalmazott az amerikai ügyvéd a brit hírügynökségnek.

A kereset felperese a műkincsek és remekművek visszaszolgáltatását követelő holokauszt-áldozatok szövetsége (AHVRAM), alperesei pedig a Magyar Köztársaság, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Galéria és a budapesti Szépművészeti Múzeum.

A kereset tárgyát a néhai Hatvany Lajos báró tulajdonát képező több mint száz festmény képezi; ez a legnagyobb műkincsgyűjtemény, amely 1945 előtt Magyarországon magánkézben volt. A zsidó Hatvanyt a nácik 1944-ben munkaszolgálatra küldték, mintegy 160 festményét, amelyek magyar bankokban voltak elhelyezve, elrabolták. Fagan szerint a Hatvany-gyűjteményből 20 festmény ma a Magyar Nemzeti Galériában található.

A galéria szerdán közölte, hogy nincs tudomása a csütörtökön benyújtandó keresetről. Állítása szerint a kérdéses festmények tulajdonosa a magyar állam. Az NKÖM-ben a Reuters senkit nem tudott elérni az ügyben.

(MTI)

Comments are closed.