Forrás: Népszava

Elsöpörné a jelenlegi Magyar Köztársaságot és Szálasi nemzetiszocializmusát követeli a Magyar Jövő Csoport azokon a röplapokon, melyeket ‘Kitartás Budakeszi!’ címen terjesztettek a Pest megyei városban. Az ügyben a rendőrség nyomoz, de vizsgálódik a Nemzetbiztonsági Hivatal is.

Már a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) is vizsgálja azokat a röplapokat, melyeket a napokban terjesztettek Budakeszin. A Bácsfi Diana nevéhez köthető Magyar Jövő Csoport Hungarista Kibontakozás nevű szerveződése nyíltan az alkotmányos rend megdöntésére szólít fel. A budaörsi rendőrkapitányság elrendelte a nyomozást. Jelenleg vizsgálják, hogy közösség elleni izgatásról, esetleg súlyosabb, állam elleni bűncselekményről van szó. Utóbbira utalhat például a röpirat azon kitétele, hogy ‘Söpörjük el a rothadó, zsidószellemű köztársaságot, a nemzetellenes liberalizmust, a népnyomorító, kizsákmányoló, életellenes piacgazdaságot és építsük meg helyette Hazánk nacionalista és szocialista új rendjét!’

Aki olyan cselekményt követ el, amely közvetlenül arra irányul, hogy a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjét erőszakkal vagy ezzel fenyegetve megváltoztassa, öt évtől életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő. Aki ‘csak’ előkészületet követ el, öt évet kaphat. Az alkotmányos rend elleni szervezkedést pedig az követi el, aki olyan szervezetet hoz létre, vagy vezet, amelynek célja, hogy a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjét erőszakkal vagy ezzel fenyegetve megváltoztassa. Ezért kettőtől nyolc évig; a szervezetben való részvételért, öt évig terjedő szabadságvesztés járhat. Aki tudomást szerez arról, hogy állam elleni bűncselekmény készül és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz jelentést, két évet kaphat.

Dr. Galambos Lajos vezérőrnagy, az NBH főigazgatója a Népszavának elmondta, tegnap a birtokukba került felhívás kapcsán megkezdték a röplap eredetét, készítőit, terjesztőit kutató munkájukat.

Az OTP – mely a szervezet számláját vezeti – lapunkkal közölte: magánszemély számára nyitott lakossági bankszámláról van szó. Arra a kérdésünkre, van-e lehetőségük zárolni, vagy megszüntetni az adománygyűjtő számlát, vagy ehhez hatósági megkeresés szükséges, megtudtuk: lakossági bankszámlaszerződés felmondására (hasonlóan más szerződések felmondásához) akkor van mód, ha erre a szerződésben foglaltak kifejezetten lehetőséget nyújtanak. Az OTP Banknak pénzügyi intézményként sem joga, sem lehetősége nincs arra, hogy ügyfelei személyes meggyőződését vizsgálja, szolgáltatásait üzleti vállalkozásként, a hatályos jogszabályok keretei között nyújtja.

V. J.

Comments are closed.