Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. május 10. 19:08

Már a második félévben olyan intézkedéseket vezetnek be, amelyek a lakosság gyógyszerkiadásaiban milliárdos nagyságrendű megtakarítást jelentenek – mondta Rácz Jenő egészségügyi miniszter, miután három magyarországi gyógyszergyártó, az Egis, a Richter és a Teva vezetőit munkamegbeszélésen fogadta Gyurcsány Ferenc kormányfő.

A kormányfő és miniszterei – Veres János pénzügyminiszter, Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter és Rácz Jenő egészségügyi miniszter – arról cserélt eszmét, Orbán István az Egis, Bogsch Erik a Richter Gedeon és Rózsa András a Teva Magyarország Rt. vezérigazgatójával, hogy miként vehetnek részt a “21 lépés a magyar egészségügy megújításáért” programban.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter elmondta: a három gyártó a generikus készítmények területén meghatározója a magyar piacnak, igaz a Teva magyarországi forgalmának csak 28 százaléka a generikus, a többi originális készítmény. A három cég termékei dobozszámra a gyógyszerfogyasztás 44 százalékát adják, de az egészségbiztosítási alap gyógyszerkasszájából csak 22 százalékban részesedik.

A tervezett intézkedések között szerepel az úgynevezett fixesítés folyamatos kiterjesztése, azaz a legolcsóbb referencia gyógyszer támogatási összegét kapja meg a drágább készítmény. A gyógyszerpiaci rendtartásról szóló törvénytervezet már a tárcaközi egyeztetésen túl van, folyik a szakmai vita és várhatóan a hónap második felében kerül a parlament elé. A promóció visszaszorítása, a patikai érdekeltség átalakítása is a tervezett intézkedések listáján szerepel. A patikák árréstömegét megtartva abban akarják érdekeltté tenni a gyógyszerészeket, hogy az olcsóbb gyógyszereket részesítsék előnyben.

Az azonos hatásmechanizmusú gyógyszerek, az úgynevezett helyettesítő készítmények listáját már a lakosság is olvashatja a www.drinfo.eum.hu címen – tette hozzá a miniszter.

A tárgyalásokat követően mindhárom vezérigazgató kiemelte, hogy érdekeltek az originális termékeknél olcsóbb generikus termékek piacra vitelében. Rózsa András azt is aláhúzta, hogy a gyógyszerkassza megtakarításait a generikus termékek révén a különösen fontos innovatív gyógyszerek támogatására lehetne fordítani.

Rózsa András az izraeli Teva csoporthoz tartozó Teva Magyarország vezérigazgatója szerint a 21 lépés jó keretet biztosít arra, hogy Magyarország a generikus készítmények megbízható piaca legyen.

Bogsch Erik közölte: ha a Richter termékeivel helyettesítenék azokat a készítményeket, amelyek helyettesítő termékét a Richter gyártja, az a betegeknek évi két milliárd forinttal kevesebb kiadást jelentene, a cégnek pedig évi 13 milliárd forinttal több bevételt.

 

A francia Servier többségi tulajdonában lévő Egis a következő években nagy fontosságú generikus gyógyszerekkel lép piacra – közölte Orbán István vezérigazgató.

A vezérigazgatók egyetértettek abban, hogy a múlt nyáron hatályba lépett három éves megállapodás biztonságot ad a gyártóknak és forgalmazóknak. Az egészségügyi miniszter újságírói kérdésre válaszolva közölte: a tervezett intézkedések a jövő év végéig nem hoznak megtakarítást a gyógyszerkasszában a már említett megállapodás miatt, de a lakosság számára igen.

(forrás: MTI)

Comments are closed.