Forrás: NOL

Latin-amerikai – arab csúcs Brazíliában

Népszabadság Online, 2005. május 10. 07:30

Luiz Inácio Lula da Silva brazil államfő hétfőn dicsérte a palesztin nép “türelmét” a tárgyalások soirán, amelyeket Brasiliában Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott. Abbász a vendéglátójának kezdeményezésére megnyitott latin-amerikai-arab csúcstalálkozón vesz részt a brazil fővárosban.

Az állam- és kormányfők tanácskozására az Arab Liga 22 tagjából csak hat ország – Algéria, a Comore-szigetek, Dzsibuti, Irak, Katar és Palesztina – vezetői fogadták el a meghívást. Megfigyelők szerint ennek oka az arab országokra gyakorolt erős amerikai nyomás.

Abbász a Lula da Silvával folytatott egyórás megbeszélésen azt az óhaját fejezte ki, hogy Izrael az eddiginél maradéktalanabbul tartsa be azokat a kötelezettségeit, amelyeket a télen az egyiptomi Sarm es-Sejkben megrendezett izraeli-palesztin csúcson kötött megállapodásokban megfogalmaztak. Abbász példaként említette, hogy Izrael még nem teljesítette azt a vállalását, hogy szabadon enged 400 palesztin foglyot.

Abbász mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a közel-keleti békefolyamat új szakaszának a kezdete óta “a feszültség légkörében 90 százalékos enyhülés tapasztalható” a térségben. Hozzátette ugyanakkor: aggasztja őt az, hogy újabb zsidó telepeket létesítenek a palesztin területeken.

A brazil elnök ezekre a kijelentésekre válaszolva állapította meg, hogy “a palesztinok nagyon türelmesek”. Az izraeli-arab konfliktusról szólva kifejtette, hogy Brazília “támogatja a  békefolyamatot” és kész a palesztinokkal több területen együttműködni. A dél-amerikai ország minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy “két szabad, magabiztos és gazdaságilag  életképes állam legyen” (a térségben) – hangoztatta Lula da Silva.

Marco Aurelio Garcia, a brazil államfő tanácsadója a találkozó után újságírók egy kérdésére – amely azt firtatta, hogy az elnökök megtárgyalták-e a terrorizmus problémáját – azt válaszolta: ez a témakör a csúcsértekezlet keddi és szerdai munkanapján kerül napirendre.

Értesülések szerint a tanácskozás záró nyilatkozata bírálja majd Izraelt, követeli a palesztin területeken lévő zsidó telepek felszámolását, támogatja a palesztinokat, s elítéli a Szíria elleni egyoldalú amerikai szankciókat. (MTI)

Comments are closed.