Forrás: Magyar Hírlap

Az emlékhely létesítését német, túlnyomórészt nem zsidó polgárok kezdeményezték 1988-ban

Több mint másfél évtizeden át tartó előkészületek, viták és végül hosszas művészi és kivitelező munka után Berlin központjában, zsidó istentisztelet keretében megnyitották a meggyilkolt európai zsidók emlékére emelt hatalmas jelképes sírkertet.

Az emlékhely létesítését német, túlnyomórészt nem zsidó polgárok kezdeményezték 1988-ban, majd az ügy éveken át halódott, míg végül is 1999-ben a német parlament többsége megszavazta a munkálatok elindítását. A tervezést Peter Eisemann amerikai építészre bízták.

Száz méternyire attól a helytől, ahol Hitler bunkere huzódott, mintegy háromezer, különböző nagyságú, sírokat idéző, körüljárható, utcaszerűen kiépített betontömb emelkedik.

Az emlékhely alatt egy a maga nemében kivételes állandó kiállítás látható, két napig a város kiemelkedő vendégeinek mutatják be, csütörtöktől a nagyközönség is látogathatja.

A felszentelési ünnepségen megjelent az egész német politikai vezetés, élén Köhler államfővel, Schröder kancellárral, az ellenzék vezéreivel, a kormány tagjaival s az ügy legfőbb felügyelőjével, Thierse parlamenti elnökkel. A mintegy ezer vendég között holokausztúlélők, külföldi politikusok, művészek és nagykövetek voltak.

Az üldözött európai zsidóság új emlékhelye, amely a Brandenburgi kapu mellett, a Reichstag közelében található, sokáig heves viták tárgya volt német közéletben. Sokan kifogásolták, hogy ennyire exkluzív helyre egy művészileg vitatható monumentális betontömbegyüttest építettek. Mások azt vitatták, hogy vajon nem a nácik összes áldozatának emlékére kellett volna-e ilyen művet létrehozni. A kifogásokra Thierse elnök azzal reagált, hogy amit németek a zsidóság ellen elkövettek, az semmhez sem hasonlítható.

Kertész Éva, Berlin

Comments are closed.