Forrás: Erec

Német nagykövet asszony őméltósága, méltóságos hölgyeim és uraim, kedves vendégeink, jó estét kívánok!

Ma ünnepeljük a Német Szövetségi Köztársaság és Izrael közti diplomáciai kapcsolatok felvételének negyvenedik évfordulóját, Ezeket a kapcsolatokat különleges kapcsolatoknak” nevezzük. Múltunk árnyéka, a holokauszt rávetül ezekre a kapcsolatokra, hiszen más országokkal létesített diplomáciai kapcsolatainkból hiányzik ez a morális elem, de éppen ezért érezzük a német-izraeli kapcsolatok felvételének és ápolásának rendkívüli jelentőségét.

Az elmúlt negyven évben Izrael és Németország széleskörű, átfogó együttműködést alakított ki az élet minden térütetén; politikában^ gazdaságban, biztonsági ügyekben, a tudományokban és a kultúrában. Jelenleg kapcsolataink erősebbek, szilárdabbak, mint bármikor korábban, De ne legyünk elégedettek e ténnyel magával: további erőfeszítéseket kell tennünk, hogy tovább javítsuk és mélyítsük kapcsolatainkat, különös tekintettel a múlt borzalmaira, de még inkább az eljövendő nemzedékek jövője

Korunk Németországa elkötelezetten ápolja ezt a különleges kapcsolatot Izraellel, és a legkülönfélébb nemzetközi fórumokon támogatja országunkat. Németország komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy Izrael és szomszédai között béke legyen, közvetített azokon tárgyalásokon, amelyeket elrabolt vagy harc közben eltűnt szeretteink viszontlátása érdekében folytattunk, Meg kell említeni, hogy Németország Izrael egyik legjelentősebb kereskedelmi partnere Európában, és kapcsolataink a kultúra és tudomány területén szerteágazóbbak, mint valaha, és hasonlóan fontosak az emberek közötti kapcsolatok, melyek elevenek és ^szinték, és rendkívüli jelentőséggel bírnak a jövő szempontjából, Németország kormánya elkötelezetten veszi fel a harcot az antiszemitizmus, rasszizmus és gyűlölet ellen, amelyek sajnálatosan megint feltámadni látszanak Németországban és Európában. Ezeket az erőfeszítéseket igen nagyra értékeljük.

Diplomáciai kapcsolataink negyvenedik évfordulóján visszatekintünk ugyan a múltra, a hajdani atrocitásokra, mert ami történt, azt sohasem szabad felednünk, sőt el kell mondanunk a most felnövekvő és jövőbeli nemzedékeknek is.

Erről a negyvenedik évfordulóról világszerte meg fognak emlékezni, főképp persze Izraelben és Németországban, lesznek kétoldali látogatások, kiállítások, konferenciák, koncertek, sportesemények, amelyek méltóképp ünneplik az évfordulót.

Az említett eseménysorozat részeként a Tel Aviv Trió koncertet ad Budapesten. A három ifjú Berlinben élő zenész klasszikus zenét játszik, bemutatva 32 izraeli kultúra legjavát, és azt, hogy milyennek szeretnék látni kapcsolatainkat, valamint demonstrálva azt is, hogy a zene valóban hidat építhet nemzeteink között.

Comments are closed.