Forrás: Erec

Georg Ratzinger, XVI. Benedek pápa bátyja szerint családjukban sátáni mozgalomnak tekintették a nácizmust.

Ratzinger atya a Jediót Ahronótban megjelent interjúban elmondta, hogy apjuk kezdettől fogva esküdt ellensége volt a nácizmusnak. „Körülöttünk voltak olyanok, akik azonosultak a nácizmussal, de apánk sátáni mozgalomnak tekintette és ez nagy hatással volt ránk. Nem láttunk életmodellt a nácizmusban, hanem olyasmit, amely mögött rossz szándék van” – mondta. Emlékeztetett arra, hogy a nácik nemcsak a zsidókat, hanem a katolikus egyházat is üldözték, „egyaránt áldozatul estek gyűlöletüknek és tébolyuknak”.

Egy kérdésre válaszolva Georg Ratzinger megerősítette: a Hitlerjugendbe való belépésének nem volt jelentősége. „Kényszerítettek bennünket, hogy belépjünk, nem szabad akaratunkból tettük. Én egy osztállyal feljebb jártam az öcsémnél, és nem tudom, hogy ő is benne volt-e. Én egy nap parancsot kaptam, hogy egy megadott helyen, megadott időben jelentkezzem és megtettem.”

Az izraeli lap egyúttal nagy terjedelemben idéz abból a személyes levélből, amelyet XVI. Benedek pápa küldött a római főrabbinak, Riccardo Segninek, és amelyben biztosítja őt: eltökélt szándéka erősíteni az együttműködést a zsidó néppel. „Meglepetéssel és örömmel fogadtam azt a figyelmet, amelyet az új pápa nekem és a zsidó népnek szentelt” – mondta a főrabbi, aki reményét fejezte ki, hogy XVI. Benedek előmozdítja a zsidó-keresztény párbeszédet.

BPI-info

Comments are closed.