Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. május 9. 11:00

Hét rendőr és négy palesztin megsérült hétfőn egy összecsapásban, amely izraeli rendfenntartók és tüntető palesztinok százai között zajlott le a kelet-jeruzsálemi Templomhegyen (arab nevén Mecsetek terén) – közölték rendőrségi és kórházi források.

Palesztinok százai megkísérelték lezárni a forgalmat a megszállt Kelet-Jeruzsálem óvárosának szélén, miután zsidó szélsőségesek kilátásba helyezték, hogy imádkozni fognak az iszlám harmadik legszentebb helyeként számon tartott Mecsetek terén, ahol a  Szikladóm és az al-Aksza-mecset található. A zsidók által Templomhegynek nevezett hely egyúttal a judaizmusnak is szent helye,  mert itt állt a rómaiak által Kr. u. 70-ben lerombolt templom, amelynek megmaradt nyugati falánál, az úgynevezett Siratófalnál  imádkoznak ma is a vallásos zsidók.

Szóvivője szerint az izraeli rendőrség arra kényszerült, hogy hanggránátot vessen be a tüntetők ellen, miután a békés távozásukra való felszólítás nem járt sikerrel. A nacionalista jelszavakat  kiáltozó tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, akik közül heten megsérültek, kettejük kórházi ápolásra szorul. Négy palesztin is megsérült, őket izraeli rendőrök verték meg. A nyugalom az  összecsapást követően helyreállt.

A Mecsetek terén mintegy ötezer muzulmán – palesztin és izraeli arab – gyűlt össze hétfőn, fogadkozva, hogy élete árán is megvédelmezi a szent helyet a maroknyi zsidó szélsőségest tömörítő Revava csoporttól. Az izraeli rendőrség csak 45 év feletti muzulmán hívőket engedett be hétfőn a Mecsetek terére.

Áprilisban egyszer már feszültség keletkezett, amikor ugyanez a zsidó csoport bejelentette, hogy imát szervez a Templomhegyen, tiltakozásul a megszállt Gázai övezetből tervezett izraeli kivonulás ellen. (MTI)

Comments are closed.