Forrás: Híradó

Az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió alkotta csoport kivonulásra szólította fel az államot a Gázai övezetből

Az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió alkotta közel-keleti kvartett, amelynek képviselői hétfőn a moszkvai Győzelem napi ünnepségek után tanácskozást tartottak, felszólították Izraelt, hogy teljes mértékben vonuljon ki a Gázai övezetből és javítsa együttműködését a palesztinokkal.

A kvartett maradéktalan támogatásáról biztosította Izrael kezdeményezését, hogy kivonul a Gázai övezetből és Ciszjordánia egyes északi részeiből, hozzátéve: a Gázai övezet esetében “az útitervvel összhangban” ragaszkodik a teljes kivonuláshoz – közölte Kofi Annan ENSZ-főtitkár újságírókkal, miután megbeszélést folytatott Javier Solanával, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, Szergej Lavrovval, az orosz diplomácia irányítójával és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel.

A négyes az útiterv néven ismert, 2003-ban elfogadott közel-keleti békekezdeményezés védnöke, amelynek megvalósítását az utóbbi hónapokban mindenekelőtt a gázai övezeti kivonulásra tett izraeli javaslat körüli nézetkülönbségek hátráltatják. Az izraeli televízió hétfőn Ariel Saron izraeli miniszterelnökre hivatkozva arról számolt be, hogy a kivonulás augusztus 15. és 17. között veszi kezdetét.

A kvartett tagjai hangsúlyozták, hogy égetően szükség van az izraeliek és palesztinok közötti együttműködésre – idézte Annan a találkozó után kiadott közös közleményt. A ENSZ főtitkára támogatóan szólt Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének reformtörekvéseiről és üdvözölte “a palesztin biztonsági szolgálatok megújítására” irányuló szándékát.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki jelképes mozzanatnak nevezte a Győzelem napi találkozót a közel-keleti békeerőfeszítések történetében, kiemelte, hogy “nem szabad elszalasztani azokat a lehetőségeket, amelyek idén kínálkoznak a konfliktus rendezésére”. Kijelentette, hogy minden országnak, amely valamilyen módon érdekelt a közel-keleti rendezésben, le kell vonnia a tanulságokat a II. világháborúból, amikor egy szövetség nagy győzelmet aratott az összefogásnak köszönhetően. Lavrov kitérően válaszolt ugyanakkor arra a kérdésre, hogy valóban összehívnak-e egy nemzetközi Közel-Kelet konferenciát ősszel Moszkvában, ahogyan Vlagyimir Putyin orosz elnök április végén egyiptomi látogatásán említette. A kvartett hétfői közös közleménye egyáltalán nem érintette a kérdést.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a Sarm-es-Sejkben vállalt kötelezettségek betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet, miután Saron izraeli kormányfő vasárnap úgy döntött, hogy “egyelőre” nem enged szabadon 400 palesztin foglyot a Mahmúd Abbásszal február 8-án Egyiptomban tartott csúcstalálkozón elért egyezmények ellenére. Rice ugyancsak emlékeztetett arra, hogy a múltban “számos lehetőség” kihasználatlan maradt, és nem szabad elmulasztani a következő négy-öt hónapban kínálkozó alkalmat, amelyet a palesztin választások, az új Palesztin Hatóság és a közelgő izraeli kivonulás jelent. Ígéretet tett a nemzetközi közvetítők békeerőfeszítéseinek fokozására is.

Jean Asselborn, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Luxemburg külügyminisztere a tanácskozás után azt hangsúlyozta, hogy a palesztinoknak folytatniuk kell erőfeszítéseiket az erőszak gyökerestől való kiirtására.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.