Forrás: NOL

Szőcs László, 2005. május 10. 00:00

Párizzsal, Berlinnel vagy akár Washingtonnal ellentétben Brüsszelnek nincs olyan emlékműve, amely felidézi a náci totalitarizmus tragikus napjait. Ettől én szenvedek – nyilatkozta Martin Gray író, s elhatározta: változtat a helyzeten. Miután a belga főváros vezetése elfogadta a javaslatát, akár pontosan egy év múlva, május 8-án, a felszabadulás itteni ünnepén állhat az új emlékmű.

A pályázat nyitott lesz, de Graynek, a treblinkai koncentrációs tábor ma 83 éves túlélőjének saját elképzelése is van. Mégpedig egy hatalmas fémkocka, amelyet Brüsszel régi zsidónegyede, a déli pályaudvar közelében, egy parkban állítanának fel. Egy szűk nyíláson át lehetne belépni a kockába, hogy a látogató átérezze az elnyomottak szorongását. Belül állványokon kavicsok sorakoznának, részben az áldozatok koponyáját szimbolizálva, részint a zsidó hagyomány szerinti mementóként.

Gray – aki négy éve él Európa fővárosában – száztíz rokonát veszítette el a holokausztban. A sorstragédia után még egyszer kénytelen volt életét a nulláról újrakezdeni: a 40-es években felesége és négy gyermeke halt meg egy franciaországi tűzvészben.

Belgiumból több mint 25 ezer zsidót deportáltak a náci megszállás idején, közülük alig 1200-an élték túl a soát. Ma mintegy 50 ezer zsidó él a királyságban, felük antwerpeni ortodox.

Comments are closed.