Forrás: Magyar Hírlap

Fülszöveg

“A Nigun remekbe szabott, elmélyült dzsessz. Nem etno- vagy világzene, és nem próbál besorolni az elmúlt években kialakult klezmer dzsessz vonalba sem, hanem az eredeti anyagot elmélyülten felhasználva lesz markáns tényezője improvizatív zenei életünknek.” A műfaj ismert kritikusa, Szigeti Péter véleménye ez a fiatal generációhoz tartozó Párniczky András 2001-ben alapított, a kelet-európai zsidóság zenei hagyományát felelevenítő dzsesszzenekaráról, a Nigunról, amelyben a gitáros-zenekarvezető mellett Bacsó Kristóf szaxofonozik, Barcza Horváth József nagybőgőzik és Baló István dobol. Ez a csapat ma este, a Millenárison az izraeli szaxofonos, Daniel Zamir társaságában ad koncertet.

A dzsessz – mint rögtönzésre épülő, kreatív kortárs zene – az elmúlt évtizedben rengeteget merített a kelet-európai tradicionális zsidó zenekultúrából. Érdekes, hogy ezt a klezmerhez sok szempontból hasonlító, de bizonyos stílusjegyeiben attól mégis markánsan elkülönülő zenei áramlatot főleg amerikai muzsikusok képviselik. Legismertebb reprezentánsa John Zorn, a Masada-formációk alapítója és vezetője, akinek lemezkiadója, a Tzadik több más produkciót is megjelentetett ebben a stílusban. Európában viszont egyelőre csak a Nigun (a szó jelentése: szavak nélküli dal) halad ezen az úton. Saját magukat és zenéjüket olyan ellentétpárokkal jellemzik, mint nyugalom és feszültség, hagyomány és modernitás, kötött formák és improvizációk. Koncertjeiken és eddigi két lemezükön a haszid és a magyar kulturális tradíció különös ötvözetét hozták létre.

A ma esti koncert vendégszólistája, Daniel Zamir a műfaj óriásai – John Coltrane, Ornette Coleman és Charlie Parker – hatására kezdett szaxofonozni és dzsesszt játszani. Izraeli tanulmányai után 1998-ban New Yorkban telepedett le, s megalapította a Satlah együttest, amely hamarosan Manhattan felkapott dzsesszklubjainak (Knitting Factory, Tonic) egyik legsikeresebb zenekara lett. Az említett Tzadik kiadónál három albumot jelentettek meg, amelyek közül a zenekar nevét viselő első CD-n John Zorn is közreműködött. Három évvel ezelőtt Zamir visszaköltözött Izraelbe, ahol Ad Matay néven új triót alapított. Tavaly felléptek a Sziget Fesztiválon, ott találkoztak először a Nigunnal, s a mai koncert után közös lemezt is terveznek.

Retkes Attila

Comments are closed.