Forrás: NOL

Serfőző Melinda, 2005. május 10. 00:00

Párniczky András és Daniel Zamir A Nigun együttes és vendégük, az izraeli Daniel Zamir szaxofonos koncertezik ma este nyolc órakor a Millenáris Parkban (Budapest II., Fény u. 20-22.).

A Nigunt 2001-ben Párniczky András alapította. A gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszékén szerzett diplomát, a Holland Királyi Zeneakadémia ösztöndíjasa is volt. 2000-ben a Zoller Attila Jazzgitár-Versenyen, ahol a zsűri elnöke Pat Metheny volt, negyedik helyezést ért el. Zenészként játszott a Portugál és a Chacho Rom című filmek zenéjében, közreműködött több dzsessz- és klezmerzenekarban is, majd Bacsó Kristóffal (szaxofon), Barcza Horváth Józseffel (bőgő), Baló Istvánnal (dob) négy éve megalapította a Nigunt, amelynek neve azt jelenti: dal szavak nélkül. A zenekar a kelet-európai zsidóság kultúráját felelevenítve a klezmerzenét ötvözte a dzsesszel, így az ellentétekből (hagyomány és modernitás, kötött formák és improvizáció) építkező, a zsidó és a magyar kultúrát ötvöző sajátos zenei stílust hoztak létre. Első lemezük 2003 márciusában KlezJazz címmel jelent meg, a második, a Standard tavaly februárban látott napvilágot.

Most készülnek a harmadik korong, a Bale Kulturnik felvételére. Ezen a jelenleg Izraelben élő, korábban az Egyesült Államokban is sikeres zenész, Daniel Zamir szaxofonművész közreműködik majd, akivel Párniczky a tavalyi Sziget Fesztiválon találkozott. Akkor határozták el, hogy közös koncertet és albumot szeretnének készíteni.

A ma esti koncerten Párniczky és Zamir saját szerzeményei és a Kelet-Európában gyökerező hagyományos zsidó zenék feldolgozásai lesznek hallhatóak.

Comments are closed.