Forrás: NOL

Horst Köhler német államfő szerint nem lehet végleg lezárni a múltat, Németország felel azért, hogy az emlékezés ne halványuljon el az általa kirobbantott második világháború szenvedéseire és okaira, s mindent meg kell tennie, hogy ne ismétlődhessen meg a múlt.

– Nincs záróvonal – közölte az államfő a német parlament két házának együttes ülésén vasárnap délután Berlinben. A berlini lakosság népünnepéllyel, az egymással szemben álló radikális politikai csoportok tüntetésekkel emlékeztek meg a világháború európai csatáinak lezárásáról.

Köhler szerint a németek hálásak azoknak a népeknek, amelyek a náci Németországot legyőzték és felszabadították a nemzetiszocializmus alól. A németeket borzalom és szégyen tölti el, amikor visszatekintenek a kirobbantott világháborúra és az „általuk okozott civilizációs törésre, a holokausztra”.

Az államfő „Németország minden áldozatáról” megemlékezett, a német áldozatokról is. „Minden áldozatot gyászolunk, mert minden néppel szemben méltányosak akarunk lenni, saját népünkkel szemben is.” Köhler a német áldozatok közé sorolta a hadifoglyokat, a kényszermunkára hurcoltakat, az elüldözötteket, a megerőszakolt nőket és a lebombázott német városok áldozatait.

Comments are closed.