Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. május 8. 20:25

Az illegális drogfogyasztás büntethetősége ellen tartott rendezvényt a Kendermag Egyesület a nemzetközi Million Marijuana March kampány részeként vasárnap a Margitszigeten, amelyen két-háromezren vettek részt.

Juhász Péter, a polgári engedelmességi mozgalom elindítója, a Kendermag Egyesület szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy az akció célja az illegálisan drogot fogyasztók büntethetetlenségének elérése.

A szóvivő közölte: a vasárnapi rendezvény a polgári engedelmességi mozgalom záró eseménye volt. Emlékeztetett arra, hogy a Kendermag Egyesület a drogtörvény elleni tiltakozásul március 23-án indított kampányt „polgári engedelmességi mozgalom” elnevezéssel. Ennek során május elejéig szerdánként összesen mintegy harminc Kendermag-aktivista adta fel magát a rendőrségen drogfogyasztás miatt.

A birkát tereld el ne engem

Juhász Péter közlése szerint a XIII. kerületi rendőrkapitány-helyettes tíz önfeljelentővel szemben bűncselekmény gyanúja hiányában megszüntette az eljárást, tizenhárom esetben pedig nyomozást rendelt el.

Hozzátette: ha a rendőrség számára nem bizonyíték az önfeljelentés, ez azt mutatja, hogy a diszkó-razziák sem bizonyítanak semmit.

Juhász Péter elmondta, hogy az egyesület célja a drogok legalizációja, melyet lépésről lépésre lehetne elérni. Ennek egyik első állomásaként a drogfogyasztás dekriminalizáciját kellene megoldani – tette hozzá.

A margitszigeti rendezvény résztvevői „A fű nem tű”, „A birkát tereld el ne engem”, „A tiltás szívás” feliratú táblákat tartottak. A házigazda Hajós András volt, a Korai Öröm és az Anima Sound System zenekarok koncertjei mellett beszédet mondtak a Kendermag Egyesület, valamint a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület képviselői.

Nem történt semmilyen rendbontás a Kendermag Egyesület margitszigeti rendezvényén – mondta Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese vasárnap este az MTI-nek.

A Lelkiismeret ,88 csoport a délelőtt folyamán lemondta tervezett demonstrációját. A csoport korábban ugyanarra az időpontra és helyszínre jelentett be ellendemonstrációt, mint amikorra a Kendermag Egyesület. A rendőrség a Lelkiismeret ,88 csoportnak a rendezvény másik helyszínen való megtartását javasolta, de a csoport internetes honlapján megjelentette, hogy meg kívánja zavarni a Kendermag Egyesület által szervezett rendezvényt. Majd vasárnap délben írásban értesítette a BRFK-t, hogy lemondja rendezvényét. (MTI)

Araki a Margitszigetet választotta

Araki is kint járt a Kendermag Egyesület rendezvényén: „Eljött egy színes embertömeg demonstrálni, h joggal szabad. Meg hogy abba kellene már hagyni azt a kicseszett kriminalizálását az ügynek, és főleg az embereknek. Az emiatt hozzákapcsolódó bűntudatkeltésről nem is beszélve. (…)

A másik paráztató tényező még a korábbi években az volt, h csúcsra járt körötte a mai magyar társasági holokauszt: egy agresszív tömeg szeme láttára és hangoskodása közepette kellett felvállalni világnézetünk és szokásaink.

Most is volt ketrec, amelybe mint birkát be/elterelték az egybegyülteket, de a ketrec ezúttal nem rekesztett ki. Meg volt persze nagyszámú rendőri jelenlét, meg térfigyelő kamere, miért pont most ne lett volna. De mindegy is volt.

Mert volt egy nyugis, kicsit hűvös vasárnap délután, egy szolíd családi esemény, kutyák, csajok, fotósok, jó zene.

Mit is tudna erről mondani Mesterem: ozora, Békejel, Ökofeszt, Kritikus Tömeg és Kendermag. Így folytatódik a folyamat, megmutatva, h lehet más a világ, meg élhető a város. Csak élni kell benne.” Tovább a blogba

Comments are closed.