Forrás: Metazin

Miközben Amerikában arról vitatkoznak, hogy az alkotmány a Tízparancsolatra épül-e, az angolok gondoltak egy nagyot, és a modern korhoz igazítva újravésték Mózes kőtábláit.

Amerikában a Legfelsőbb Bíróság azt vizsgálja, hogy az alkotmány megengedi-e a vallási szimbólumok, köztük Mózes kőtábláinak kiállítását közintézményekben. Az alkotmánybírák egy része számára ez nem is kérdés, mert szerintük az alkotmány alapja az Istentől kapott törvénykönyv.

Az angoloknak nincs írott alkotmánya, de a Tízparancsolat őket is foglalkoztatja. Mózes háromezer-ötszáz éves törvényeit sokan már idejétmúltnak tartják. Hiszen esetleg felebarátaink sportkocsiját, és nem ökrét vagy szamarát irigyeljük.

A Channel 4 úgy döntött, hogy a hét főbűn után a Tízparancsolatot is a modern világ elvárásaihoz igazítják. Méghozzá korszerű, demokratikus elvek alapján. Kétfordulós választást tartottak. Az első közvélemény-kutatás alapján összeállították a húsz legnépszerűbb tilalom listáját, amiből egy újabb fordulóban kiválasztották a legfontosabb tizet. A Channel 4 két órás showműsort szentelt az eredmények bemutatásának.

Az eredeti Tízparancsolatból csak hármat tartottak meg: a hazugság, a lopás és gyilkosság tiltólistán maradt. Igaz, csak megszorításokkal. A gyilkosságot bűnnek tartják, de a britek fele abortuszpárti, és csaknem kétharmada támogatja az eutanáziát.

Az új tízes listán az első: „Tedd azt másokkal, amit szeretnél, hogy veled tegyenek”. Felkerült a családdal és gyerekekkel szembeni gondoskodás, az elesettek segítése, a felelősségvállalás és a környezetvédelem.

Ámen.

____________________

A Metazin: Lapok lapja, szemlék szemléje (elérhető http://metazin.hu) folyamatosan frissülő válogatást kínál a világhálón található tartalmakból, főként újságok vélemény- és tárcarovatából, hetilapok és folyóiratok cikkeiből. A Metazin honlapján található szemlékben elhelyezett linkek (hypertext hivatkozások) lehetővé teszik, hogy a látogató elmélyedjen a szemlézett tartalmakban.

Comments are closed.