Forrás: Népszava

Ötvenhárom ország állam- és kormányfőit, az ENSZ főtitkárát, az Európai Bizottság és más nemzetközi szervezetek vezetőit invitálta meg Vlagyimir Putyin orosz elnök a második világháború európai lezárása 60. évfordulójának közös megünneplésére. A moszkvai díszszemlével együtt ünnepelnek majd a győztesek és az egykori vesztes államok képviselői.

Putyin mellett ott lesz a Vörös téren a díszemelvényen:

George W. Bush amerikai elnök

Jacques Chirac francia elnök

Gerhard Schröder német kancellár

Silvio Berlusconi olasz kormányfő.

Elfogadta továbbá Putyin meghívását:

Hu Csin-tao kínai elnök

Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök

Mose Kacav izraeli államfő.

Moszkvában rendkívüli biztonsági intézkedések közepette készülnek a nagy eseményre. Már május elseje óta emelt szintű a rendőri készültség, mintegy húszezer rendőr, kétezer kommandós, az OMON tagjai és ismeretlen számú titkosrendőr ügyel a biztonságra. Az orosz hatóságok leginkább csecsen terrortámadástól tartanak. (Tavaly a Moszkva-barát csecsen elnököt éppen egy május 9-i dísszemle idején gyilkolták meg Groznijban.) A moszkvaiaknak azt javasolták, hogy maradjanak otthon vagy utazzanak el a városból. A felvonulást csak a meghívott vendégek nézhetik végig, fémdetektoros kapukon át engedik be az embereket a Vörös-térre. A légteret lezárják az ünnepségek idejére, a moszkvai repülőterekre is korlátozzák a bejutást. Több metróállomás zárva marad. Az orosz légierő még arról is gondoskodik, hogy jó idő legyen, eloszlatják a felhőket az orosz főváros fölül.

(További információk a 2. oldalon)

Képalá:

Egy berlini kiállítás látogatója azt a híres, hatvan évvel ezelőtt készült fényképet nézi, amelyen egy szovjet katona zászlót tűz ki a német parlament, a Reichstag épületére Fotó: Reuters

Comments are closed.