Forrás: Népszava

Ötvenhárom ország állam- és kormányfőit, az ENSZ főtitkárát, az Európai Bizottság és más nemzetközi szervezetek vezetőit invitálta meg Vlagyimir Putyin orosz elnök a második világháború európai lezárása 60. évfordulójának közös megünneplésére. A moszkvai díszszemlével együtt ünnepelnek majd a győztesek és az egykori vesztes államok képviselői.

Ott lesz a Vörös téren a díszemelvényen George W. Bush amerikai és Jacques Chirac francia elnök, Gerhard Schröder német kancellár és Silvio Berlusconi olasz kormányfő. Elfogadta Putyin meghívását Hu Csin-tao kínai elnök, Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök, Mose Kacav izraeli államfő. Szinte valamennyi európai állam mellett Ausztrália, Kanada és Dél-Korea is képviselteti magát, elmennek a volt szovjet tagköztársaságok vezetői, kivéve Szaakasvili grúz elnököt. A három balti állam első emberei közül csak a litván elnökasszony, Vaira Vike-Freiberga lesz jelen, az államaik egykori annektálása elleni tiltakozásképpen az észtek és a lettek távol maradnak a közös ünnepléstől.

Moszkvában rendkívüli biztonsági intézkedések közepette készülnek a nagy eseményre, már május elseje óta emelt szintű a rendőri készültség, mintegy húszezer rendőr, kétezer kommandós, az OMON tagjai és ismeretlen számú titkosrendőr ügyel a biztonságra. Az orosz hatóságok leginkább csecsen terrortámadástól tartanak. (Tavaly a Moszkva-barát csecsen elnököt éppen egy május 9-i dísszemle idején gyilkolták meg Groznijban.) A moszkvaiaknak azt javasolták, hogy maradjanak otthon vagy utazzanak el a városból. A felvonulást csak a meghívott vendégek nézhetik végig, fémdetektoros kapukon át engedik be az embereket a Vörös-térre. A légteret lezárják az ünnepségek idejére, a moszkvai repülőterekre is korlátozzák a bejutást. Több metróállomás zárva marad. Az orosz légierő még arról is gondoskodik, hogy jó idő legyen, eloszlatják a felhőket az orosz főváros fölül.

Bush utazásából sokféle üzenet kiolvasható: az amerikai elnök, aki idén harmadszor jön át Európába, négynapos látogatását ma Lettországban kezdi, gesztust téve a balti államok felé. A rigai találkozón vendéglátója, Vike-Freiberga mellett Valdas Adamkus litván és Arnold Ruutel észt elnökkel is megbeszélést folytat. A Bush-házaspár május 8-án Hollandiában ünnepli az európai harcok befejeződésének 60. évfordulóját, a holland-amerikai katonai temetőben tiszteleg a háború áldozatai előtt. Vasárnap délután érkezik az amerikai elnök Moszkvába, akkor kerül sor kétoldalú találkozójára Putyinnal, majd az orosz elnöki házaspár vacsorát ad Bushék tiszteletére. Május 9-én, a győzelem napi dísszemlét követően Bush továbbutazik Grúziába, ez lesz az első amerikai elnöki vizit Tbilisziben.

Népszava-információ

KERETBE!!!

Vlagyimir Putyin szerint a Szovjetunió összeomlása katasztrófával ért fel. Az orosz elnök német televíziós állomásoknak nyilatkozott a háború befejeződése közelgő 60. évfordulója alkalmából. Kifejtette: a Szovjetunió összeomlását azért tartja katasztrófának, mert körülbelül 25 millió orosz szakadt el egyik napról a másikra anyaországától. Putyin azt is kijelentette: támogatja, hogy Németország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja legyen.

Comments are closed.