Forrás: NOL

Hírösszefoglalónk, 2005. május 7. 00:00

A Mahmud Abbasz palesztin elnök vezette mérsékelt Fatah mozgalom szerezte meg a legtöbb szavazatot a palesztin helyhatósági választások második szakaszában.

A nem hivatalos végeredmény szerint a Fatah a 84 ciszjordániai és gázai övezeti település közül 52-ben győzött – míg fő ellenfele, a Hamasz szélsőséges mozgalom 24-ben.

A Hamasz azt állítja, hogy valójában 34 helyhez jutott. Sok független induló (aki önkormányzati képviselői helyet szerzett Ciszjordániában) a Hamasz jelöltje volt, csak biztonsági megfontolásokból nem az iszlamista mozgalom színeiben szállt versenybe – magyarázta az ellentmondást Mahmud az-Zahar, a mozgalom egyik gázai vezetője. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Hamasz „tiszteletben tartja a választási eredményeket”. Az-Zahar úgy vélte, hogy „az emberek az iszlám programra voksoltak, az ellenállás, a változás és a reform programjára”. Mint elemzők rámutattak, a Hamasz valóban komoly fegyvertényként könyvelheti el két népes település, a ciszjordániai Kalkilija és a gázai Rafah bevételét. Előbbi településen mind a tizenöt képviselői helyet megszerezte.

A mostani szavazás volt az utolsó erőpróba a Fatah és a Hamasz között, két hónappal a parlamenti választások előtt. A Fatah a két (izraeli és palesztin) állam együttélésének híve, míg a Hamasz – amely a palesztin felkelés idején az Izrael elleni öngyilkos merényleteket szította – Izrael állam megsemmisítését tűzte ki célul.

A helyhatósági választásokat három szakaszban bonyolítják le a palesztin területeken. Az első szakaszt tavaly decemberben és az idén januárban tartották Ciszjordániában, illetve a Gázai övezetben, az utolsó pedig várhatóan még az idén lezajlik.

Comments are closed.