Forrás: NOL

Szőcs László, 2005. május 5. 14:57

Ha tartanának egyetlen sajtótájékoztatót is, átlaghír lennének a médiában, a szokásos davosi Világgazdasági Fórum árnyékában. Az immár 51 éve zárt ajtók azonban titokzatossá teszik őket, s számos összeesküvési elméletnek is táptalajt adnak.

Csütörtök estétől vasárnap ebédig ezúttal egy bajor szálloda előtt parkolnak az Audik és a BMW-k: ez a Bilderberg csoport éves találkozójának mostani helyszíne. Az elsősorban amerikai és nyugat-európai üzleti és politikai döntéshozók részben kötetlen kapcsolatépítésre, részint pedig a világpolitika egy-egy előre kijelölt témájának megvitatására jönnek össze.

A vitaindítót most Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter tartja a ‘szabadságról’. A Bilderberg kormányzótanácsának tagjai – például az amerikai neokonzervatív tanácsadó, Richard Perle vagy a finn Nokia vezére, Jorma Ollila – mellett az idei vendégek között van Natan Saranszki egykori szovjet refuznyik, volt izraeli miniszter és Bernard Kouchner, az Orvosok Határok Nélkül szervezet francia alapítója, az ENSZ korábbi koszovói megbízottja.

A Bilderberg csoport arról az oosterbeek-i (Hollandia) szállodáról kapta a nevét, ahol 1954-ben először tartották meg a fórumot. Az ötletgazda Bernát holland herceg, aki nemrég hunyt el. A csoport szálka a szélsőjobboldal és a szélsőbaloldal szemében egyaránt. Túl befolyásosnak tartják őket, azt is a szemükre vetve: ők irányítják a világot. Egyesek cionista összesküvésről, mások – Bernát múltjának egy rövidebb, sötét fejezete okán – náci kapcsolatról beszélnek. – Mi meglepő van abban, hogy a gazdagok és a hatalmasok a saját érdekükben álló dolgokat szerveznek? Ezt hívják kapitalizmusnak – mondja erre Alasdair Spark, az összeesküvés-elméletek kutatója.

A rejtőzködés különben sem tökéletes: a Bilderberget ‘év közben’ a belga Etienne Davignon koordinálja, a székhely a hollandiai Leiden, s még telefonszám is van: +31 715280521. Igaz, a legtöbbször csak rögzítő jelentkezik.

(brüsszeli tudósítónktól)

Comments are closed.