Forrás: Tűsarok

Április 29 és május 1 között zajlik az 5. Filmfelújítási Konferencia az Örökmozgóban. A magas színvonalú szakmai előadások mellett olyan csemegéket vetítenek majd, mint Alice Guy-Blaché és Eugen Illés filmjei, vagy a felsépcizett Lúdas Matyi.

Alice Guy-BlachéAz 5. Filmfelújítási Konferencia előadásai ezúttal – a hagyományos, celluloid alapú filmtechnika kérdései mellett – három új témakörrel foglalkoznak: a gyűjtemények adatbázisra épülő katalogizálása, a digitalizálás szerepe, és a DVD integrációja az archívumi gyűjteményekbe, illetve az archívumok szerepe a DVD gyártásában.

Április 30-án, szombaton, a fekete- fehér és némafilmek korából látható néhány emblamitikus alkotás, köztük Alice Guy-Blaché alapfilmjei, akinek a nevéhez több mint 400 film fűződik. Széles körben őt tartják az első női rendezőnek. Az 1912-es Hogyan csináljunk amerikait? (Making an American Citizen) egy orosz házaspár sorsán keresztül mutatja be, miért lehet érdemes Amerikába emigrálni: a bántalmazó Iván Orloff addig ütlegeli porrá alázott feleségét, míg a szabadság és demokrácia bölcsőjében aztán meg nem fordul a kocka.

Eugen Illés alig egy órás alkotása, A sárga bárca 1918-ban készült egy fiatal zsidó nőről, aki nem kap letelepedési engedélyt Szentpétervárott. Ahhoz, hogy a városban tanulhasson, ki kell váltania az utcalányok igazolványát.

A konferencia és a kapcsolódó vetítések részletes programja itt, illetve a moziban. Az előadások nyelve angol, szinkrontolmácsolást biztosítanak.

pk

[[email protected]]

Comments are closed.