Forrás: Origo

Közel kétezer főr magyar csoport látogat csütörtökön az egykori auschwitzi koncentrációs táborba, hogy részt vegyen a haláltábor áldozatainak tiszteletére tartott megemlékezésen. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megteszi a 3 kilométeres emlékutat.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vesz csütörtökön a tizennegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Élet menetén az egykori auschwitz-birkenaui náci munka- és megsemmisítő táborban. A hagyományosan a holokauszt emléknapjára időzített – ezúttal a II. világháború európai befejezésének 60. évfordulója előtt tartott – rendezvényen több mint ötven országból mintegy 18 ezer ember, köztük Marek Belka lengyel és Ariel Saron izraeli miniszterelnök is részt vesz.

Az 1800 fős magyar küldöttség előbb megemlékezést tart a 18. számú magyar barakknál, majd csatlakozik az Élet menetéhez, amelynek résztvevői hagyományosan gyalog teszik meg az auschwitzi koncentrációs táborból a szomszédos birkenaui megsemmisítő táborba vezető három kilométeres utat. A birkenaui központi megemlékezésen Ariel Saron mond beszédet, majd túlélőként Elie Wiesel Nobel-békedíjas író emlékezik vissza a múltra.

Lengyel források szerint 1940 és 1945 között legalább 1,1 millió ember, túlnyomó többségükben különböző országokból deportált zsidó halt meg a náci Németország által létrehozott legnagyobb haláltáborban. Minden harmadik áldozat magyar volt, őket 1944. május 15-e és 1944. július 9-e között deportálták Magyarországról.

(MTI)

Comments are closed.