Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. május 5. 17:21

Több ezer zarándok érkezett csütörtök délután Birkenauba, hogy részt vegyen az Élet menete központi megemlékezésén.

A menet fő eseménye az a három és fél kilométeres gyalogút volt, amely a két egykori haláltábor között vezet.

Auschwitzból borús, esős időben indult útjára a több ezer zarándok, hogy a holokauszt áldozatai előtt tisztelegve elérjen Birkenauba. A menetet a rendezvény díszvendégei vezették. Közöttük volt Elie Wiesel Nobel-békedíjas író.

‘Nagyon örülök, hogy ilyen sok magyart látni. A holokauszt nemcsak a zsidó, hanem a magyar történelem része is. Ezt tudnia kell a jövő fiatalságának is’ – mondta a magyar származású író, örömének hangot adva afölött, hogy a magyarok alkotják a harmadik legnépesebb delegációt.

Magyarországról az Élet menete alapítvány szervezte a zarándoklatot. Mint azt vezetőjük, Verő Tamás rabbi elmondta, számításaik szerint – Lengyelország és Franciaország után – Magyarországról érkeztek a legtöbben. A magyarok menetét eredetileg Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezette volna, de a főszervezők kérésére feleségével a díszvendégek első sorai között gyalogolta le a három és fél kilométeres távot.

Az Élet menetén részt vevő – eddigi legnagyobb létszámú – magyar parlamenti küldöttség vezetői kedden arról tájékoztattak, hogy összpárti egyetértés volt az utazásról. A három és fél kilométeres úton a pártok képviselői az első pillanattól kezdve egymástól több száz méterre külön vonultak a tömegben.

Hatvan ország 18 ezer résztvevőjét várták a nemzetközi holokauszt napján Auschwitz-Birkenauba, az Élet menete szervezet megemlékezésére, de az MTI úgy tudja, hogy az eredeti létszámnál kevesebben, mintegy 15 ezren vettek részt. Dél-Afrikából például az előzetesen várt 1000 helyett mindössze 250-en jöttek. Magyarországról sem volt több 1500 résztvevőnél, míg Németországból mindössze százötvenen érkeztek.

(MTI)

Comments are closed.