Forrás: NOL

A nemzetiszocializmus áldozatainak kárpótlására létesített nemzeti alap tízéves fennállásának jegyében tartott rendkívüli ülést tegnap, az erőszak és a fajüldözés elleni emléknapon az osztrák parlament.

A mauthauseni koncentrációs tábor felszabadulásának évfordulójához kötődő emléknap vendégszónoka Stuart Eizenstat amerikai exállamtitkár volt, aki tíz évvel ezelőtt az egykori kényszermunkások kárpótlásáról folytatott tárgyalásokon a washingtoni kormányt képviselte. Az 1995-ben sikerrel lezárt tárgyalások nyomán létrejött alap anyagi eszközökkel is hangsúlyozni kívánta a morális együttérzést az áldozatokkal. Az alapból eddig 80 ország – köztük Magyarország – több mint 28 ezer érintettje jutott az átlag ötezereurós összeghez. A tegnapi emlékülésen a vezető osztrák politikusok arról is beszéltek, hogy a fajüldözés és az erőszak minden formája megengedhetetlen. Utalva az utóbbi napokban jobboldali politikusok holokauszttagadó megjegyzéseire, leszögezték: a nácizmussal rokonszenvezőknek nincs helyük az osztrák törvényhozásban.

A mauthauseni tábor felszabadulásának hatvanadik évfordulóján péntektől vasárnapig tartanak megemlékezést. A hallgatás éjszakáján százezer gyertya lángja világít majd, s ugyanennyien virrasztanak az áldozatokra emlékezve.

Szászi Júlia, Bécsi tudósítónktól, 2005. május 5. 00:00

Comments are closed.