Forrás: Világgazdaság

Ingatlanpiac

Jövő nyáron adják át a Gozsdu udvart

[2005-05-03]

Legkésőbb jövő nyárra elkészül az erzsébetvárosi Gozsdu udvar felújítása és a kapcsolódó beruházások is – mondta Ehud Amir, a beruházó Autóker Holding Rt. vezérigazgatója, amikor a napokban hivatalosan is megkezdték az építkezést. A nyolcmilliárd forintos projekt során új ruhát kap a Gozsdu udvar hét épülete, néhány kapcsolódó tömböt statikailag is megerősítenek, 246 lakás és több tucat üzlet, továbbá egy mélygarázs és egy parkolóház is létesül.

Ehud Amir szerint a belváros legnagyobb egybefüggő lakónegyed-felújítása után várhatóan más beruházók és más önkormányzatok is elérkezettnek látják az időt hasonló projektek megindítására, így Erzsébetváros ezen részterületén kívül más városrészek is megújulhatnak. A beruházással megvalósul a környék műemléki rehabilitációja, s újjáéledhet a prágai zsidónegyedhez hasonló, turistákat vonzó kulturális és kiskereskedelmi központ – jelentette ki Hunvald György, Erzsébetváros polgármestere.

Az Autóker tavaly vette meg a Gozsdu udvar területét a Magyar Ingatlan Kft.-től. A beruházó – folytatva eddigi gyakorlatát – projektcégeket alapít. A beruházások első szakaszában a költségeket – telekvásárlás, terveztetés, építési engedélyek beszerzése – többnyire saját erőből fedezi. Demszky Gábor főpolgármester arra utalt, hogy a 19. század végén, a 20. század elején Európa leggyorsabban népesedő városrésze volt Erzsébetváros és különösen a régi pesti zsidónegyed, ahol a Gozsdu udvar is található. Óriási telekspekuláció volt ezen a környéken, mivel már alig fértek el a lakók. Részben ezért is alakították ki a ránk maradt passzázsrendszert.

Comments are closed.