Forrás: Népszava

Május 11. és 22. között ismét a mozi szerelmesei bontanak zászlót a francia Riviera kirakatvárosában, Cannes-ban. Az ötvennyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál öt kontinens huszonnyolc országának ötvenhárom filmjét tömöríti a hivatalos versenyprogramban.

A világpremierek aránya szembetünően magas ötven filmmel, köztük tizenegy elsőfilmes alkotással. A Jean Cocteau tervezte Arany Pálmáért a svájci Chopard ékszerház tervezésében húsz versenyfilm száll ringbe. Val Kilmer és Ewan McGregor, Samuel L. Jackson és Danny Golver, Viggo Mortensen és Bill Murray, Gael Garcia Bernal és Bruce Willis, Benicio del Toro és Michel Piccoli váltják egymást a férfisztárok sorában a Fesztiválpalota vörös szőnyegén. Sharon Stone és Scarlett Johansson, Asia Argento és Nathalie Portman, Tilda Swinton és Jessica Lange, Juliette Binoche és Charlotte Rampling ,Eva Marie Saint és Jessica Alba jelenléte villanyozza fel majd a paparazzókat.

Európa és a független amerikai film megannyi prominens rendezőjét várják a Croisette pálmafa sétányra. Az Elefánt két évvel ezelőtti Arany Pálmával díjazott rendezője, Gus Van Sant verseng Wim Wendersszel. David Cronenberg Az erőszak történetét dokumentáló nagyjátékfilmje néz farkasszemet Lars Von Trier mártiromság trilógiájának középső darabjával, a zsüri nagydíját tavaly elnyert Dogville rendezője a Manderlay -vel versenyez 2005-ben. Robert Rodriguez Frank Miller kultregényének, a Sin City-nek az adaptációjával hallat magáról. Jim Jarmusch szintén az Arany Pálma egyik nagy esélyesének számít a Megtört virágzás című versenfilmjével. Az elbírált filmek európai fennhatóságát erősíti Emir Kusturica zsűrielnöki megbizatása a versenyfilmek mezőnyében. Francia színekben indul A zongoratanárnő három évvel ezelőtti díjazottja, Michael Haneke Titok című filmjével. A belga Dardenne fivérek, az olasz Marco Tullio Giordana, a francia Dominik Moll és az Arnaud- Jean-Marie Larrieu rendezőpáros szintén az európai színeket erősítik. A Harry nagysikerű rendezőjének, Dominik Mollnak a Lemming című fimjével veszi kezdetét a fesztivál Charlotte Rampling és Charlotte Gainsbourg főszereplésével. Az izraeli Amos Gitai a palesztín- izraeli konfliktusok lélektani megközelítését választotta Szabad zóna című filmjéhez. Az amerikai mozi nagy színészkaméleonja, Tommy Lee Jones első rendezésével látogat Cannes-ba, a Melquiades Estrada három temetésével. Az ázsiai kontinenst a japán Masahiro Kobayashi, a kínai Wang Xiaoshuai, a taiwani Hon Hsiao Hsien képviselik.

Versenyen kívül kerül a közönség elé A csillagok háborúja harmadik epizódja, a Georges Lucas rendezte A Shit-ek bosszúja, Woody Allen Angliában forgatott új pszichológiai remeke, a Match Point, a szintén a brit színeket erősítő Chromophobia a Finnies színész testvérpár nővére, Martha Finnies rendezésében, a nyolcvan esztendős Michel Piccoli harmadik játékfilm rendezése Nem ilyen életről álmodtam címmel.

Michael Moore 2004-es győzelmét követően a Farenheit 09/11-el sokak szerint új időszámítás kezdődött a világ első számú nemzetközi filmes seregszemléjének történetében. Akkor ugyanis a politikai propaganda győzött széles mellhosszal. Az, hogy idén milyen értékek és érdekek mentén íródik a cannes-i nemzetközi filmfesztivál története, majd a szűk két hetes rendezvény május 22-i gáláján dől el. Addig is sokan és sokféleképpen latolgatják az esélyeket a kiszámíthatatlan döntések és tetszési indexek fesztiválján, Cannes-ban.

Idén sem szűkölködik magyar jelenlétben a Kontroll nemzetközi díjzáporát elindító cannes-i mustra A rövidfilmes mezőnyben száll versenybe Kenyeres Bálint Before Dawn című tizenhárom perces alkotásával. A Magyar Filmszemlén a legjobb rendezőnek és operatőrnek járó díjat elnyert rövidfilm kilenc társával verseng a cannes-i Arany Pálmáért. Mundruczó Kornél Johanna című operafilmje, a Jeanne d”Arc legenda formailag és tartalmilag egyaránt újszerű és meghökkentő feldolgozása világpremierben kerül a cannes-i közönség elé az Egy bizonyos nézet elnevezésű szekcióban. Mundruczó Kornél fiatal kora ellenére a fesztivál visszatérő vendége. 2003-ban a Rendezők két hete válogatásban szerepelt rövidfilmjével, tavaly pedig rendezői vizsgafilmjével járt Cannes-ban, a Cinéfondation programjában. A Truffaut és Godard alapította Rendezők két hete mezőnybe Kardos Sándor Résfilm című alkotása kapott meghívást, amely a legjobb kísérleti kisfilm díját nyerte a februári Filmszemlén. A Kritikusok hete szekció vendége Tóth Barnabás Vonaton című kisfilmje, melyet az Európa rövidben elnevezésű különprogramban mutatnak be. Az egy magyar és egy finn srác nyelvi kálváriáját az európai éjszakában egy nemzetközi vonaton bemutató film korábban már számos fesztiválon szerepelt, többek között Angers-ben, Aubagne-ban és Cottbusban.

Szentgyörgyi Rita

Comments are closed.