Forrás: NOL

Kis Tibor, 2005. május 3. 00:00

Minthogy Kondor Béla életművének java nem sokkal a művész halála után a Nemzeti Galériába került (és komoly főművek azóta is raktárak mélyén várják a feltámadást), ritka ünnepnek számít a hazai gyűjtők körében, ha egy-egy fontosabb Kondor-rajz vagy -festmény felbukkan a műkereskedelemben. A tavaszi szezon egyik legfőbb eseménye éppen egy ilyen Kondor-kép: az életmű-katalógusban Burkolókként és Munkásokként is említett Építők megjelenése (15 milliós kikiáltási áron) a Kieselbach Galéria mai árverésén egyáltalán nem mesterségesen keltett, hanem valódi, masszív szenzáció.

Az 1968-ban festett közepes méretű olajkép korábban a Köves-, majd pedig sok éven át a Vasilescu-gyűjtemény része volt. Vasilescu János – sikeres múzeumalapítási vállalkozása után – most úgy látszik, megválik maradék gyűjteményének néhány darabjától: az Építőkön kívül Kieselbach Tamásnál kerül kalapács alá a tőle származó és gyakran kiállított-reprodukált Vajda Lajos-munka, az Őstermészet, továbbá egy nagyméretű Szőnyi-olajtempera is.

Mint emlékezetes, Németh Lajos, a nemrégiben elhunyt nagy művészettörténész a hatvanas években kibontakozó magyar festő-grafikusok népes rajában Kondor mellett Csernus Tibort, Ország Lilit és Gruber Bélát látta a legígéretesebb tehetségnek. Ritka dolog. hogy az említettek közül most csupán a Párizsban élő Csernustól nincs mű Kieselbachnál (tőle viszont éppen ezekben a hetekben látható Németországban egy jelentős életmű-kiállítás). Ország Lili viszont Izraelből hazatért jellegzetes művekkel van jelen az aukciós kiállításon, a fiatalon elhunyt Grubernek pedig egyik fontos festménye indul az árverésen, 1,5 millió forintról. A kortárs művek parádés darabja Gedő Ilka Rózsaszínű önarcképe is, amellyel nemrég még a Nemzeti Galéria időszaki Gedő-tárlatán szemezhetett a közönség. Egyébként is erősnek mondható Kieselbach kortárs anyaga; a listát El Kazovszkij és Lakner László neve fémjelzi. A XIX. századi művek élén pedig a 15 millióról induló Paál László- vászon és egy kisméretű Munkácsy-tájkép áll.

Az eddig igencsak felemásnak sikeredett tavaszi szezon végső megítélését nyilván nagymértékben befolyásolja majd nemcsak a Kieselbach, hanem az ezt követő Mű-Terem galériás árverés kimenetele is. Egyébként a másik hazai vezető aukciós ház ugyancsak e napokban látható anyaga kvalitásban nem marad el a Kieselbachtól – legfeljebb más. Itt a Nyolcak, a nagybányaiak és a Gresham-kör ezúttal különösen jól reprezentált; elsőrangú munkákkal van képviselve például Czigány Dezső, Patkó Károly, Nagy Oszkár, Perlrott Csaba Vilmos vagy Szobotka, Szőnyi, Egry, Czóbel, Kmetty és Pátzay. Arról már nem is beszélve, hogy remekek a Mednyánszkyk – egyébként csakúgy, mint a Kieselbachnál.

A Mű-Terem-aukció sztárjának azonban kétségkívül Rippl-Rónai József 1914-es vászna ígérkezik. A sokszorosan kiállított Menetelő francia katonák kikiáltási ára arányban van a kép művészettörténeti jelentőségével: 40 millió forint. Minden jel szerint ez lesz egyébként az egész tavaszi aukciós szezon legmagasabb induló ára.

Comments are closed.