Forrás: HVG

Ellenzi az esetleges török közvetítést a palesztinokkal való tárgyalásokban Szilvan Salom izraeli külügyminiszter. Salom hétfőn, röviddel Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel való jeruzsálemi találkozója előtt az izraeli közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában kijelentette: „Azt mondjuk Törökországnak, Oroszországnak és más országoknak, hogy Jeruzsálemből Rámalláhba alig 30 perc alatt el lehet jutni, ezért tudunk találkozni helyben, anélkül, hogy külföldre kellene menni”.

Ugyanakkor az izraeli diplomácia vezetője úgy vélekedett, hogy Törökország segítheti a palesztinokat gazdasági és humanitárius területen.

Ariel Saron izraeli kormányfő az Erdogannal való vasárnapi találkozón ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy Törökország segítheti a palesztinokat a Gázai övezetből való izraeli kivonulás után elektromos központok, tengervíz-sótalanító üzemek, vagy a palesztin menekülteknek szánt nagy lakóházak felépítésében.

Recep Tayyip Erdogan a Salommal való találkozó után a ciszjordániai Rámalláhba utazik, ahol Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ahmed Korei kormányfő fogadja őt.

MTI

Comments are closed.