Forrás: NOL

Návai Anikó, 2005. május 3. 00:00

Steven SpielbergKép: REUTERS – Alessia Pierdomenico Magyar regényből és filmből merít Spielberg a müncheni túszdrámáról szóló, Budapesten készülő filmjéhez.

A hamarosan Budapestre látogató Steven Spielberg Bosszú című filmje kanadai magyar regény és magyar film újrafeldolgozásából készül.

– A Bosszú, mely a müncheni olimpiai túszdráma ‘utóéletéről’ szól, a Torontóban élő George Jonas (Jónás György) dokumentumregénye, 1984-ben jelent meg. Ekkor kötöttük le a megfilmesítés jogait – nyilatkozta lapunknak Kanadából Robert Lantos, egyebek közt a Csodálatos Júlia, A Napfény íze című filmek producere. A regény megfilmesítési jogáért komoly licit folyt, melyet végül Lantos és a produkcióra társult szintén magyar származású John Kemeny nyert meg. A producer páros négyórás tévéjáték megírására kérte fel Chris Bryant forgatókönyvírót, továbbá leszerződött és megállapodott az HBO-val, hogy ‘megpuhítja’ a Bosszút és átkereszteli a címét Gideon kardjára. A Robert Lantos nevével fémjelzett, 1986-ban készült tévéfilm főszerepeit Michael York, Rod Steiger, Steven Bauer és a szintén magyar származású neves kanadai színházirendező, John Hirsch játszotta.

– A történet arról szól, hogy a müncheni olimpián túszul ejtett és meggyilkolt izraeli sportolók halálának megtorlására Golda Meir, akkori izraeli miniszterelnök különleges akciócsoportot hozatott létre, hogy egyenként leszámoljon a merénylet helyszínéről elmenekült terroristákkal. A Jonas-regény és a tévéfilm azt dolgozza fel, hogy 1972 októbere és 1974 novembere között ez az akciócsoport 10 terroristával végzett – teszi hozzá a Hollywoodban élő Hámori András producer, aki a nyolcvanas évek közepén Robert Lantos asszisztenseként Rómában, Párizsban, New Yorkban, Londonban, Montrealban, Jordániában és Izraelben dolgozott a forgatáson. – Róma, Párizs, London és New York lényegében leforgatható Budapesten.

A tévéfilm olyan nagy port vert fel, meséli Hámori, hogy úgy emlékszem, egy Michael Fitzpatrick néven bemutatkozó úr rendszeresen telefonálgatott és az újrafeldolgozás részletei iránt érdeklődött. De évekbe telt, mire Fitzpatrick úr sikerrel járt. Hámori éppen a Max című filmjét forgatta Budapesten, amikor Robert Lantos telefonált Kanadából, és elmesélte, hogy a Boszszú valószínűleg hamarosan ismét életre kel a vásznon, mert a rejtélyes Michael Fitzpatrick tulajdonképpen nem más, mint Steven Spielberg.

Spielberg filmjének címe visszatér az eredeti George Jonas-regényhez. A Bosszú főszerepeit Eric Bana és Daniel Craig játssza, a filmet – melyet Spielberg szokása szerint forgatás közben vág – az idén karácsonykor tervezik bemutatni.

Hollywood, 2005. május

Comments are closed.