Forrás: Népszava

Az Orbán család gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság tagjainak megválasztásától számítva legfeljebb 180 napig ülésezhet, miután a parlament tegnap elfogadta az erről szóló MSZP-s módosító indítványt. A változtatások között szerepel az is, hogy a testületbe egy tagot delegálhatnak a független képviselők is.

A parlament elfogadta azt a módosítást is, hogy a határozati javaslatban szerepeljen az Alkotmánybíróság korábbi határozatára hivatkozva a többi között az a kitétel, hogy a bizottság által meghallgatni kívánt személyek figyelmét föl kell hívni arra, hogy az együttműködés és adatszolgáltatás, valamint a vallomástétel önkéntes. A vizsgáló bizottság megalakításáról várhatóan jövő héten dönt az Országgyűlés.

A Zwack Unicum Rt. adóhátralék alóli mentesítése és a jövedéki törvény módosítása közötti összefüggéseket vizsgáló bizottság maximum kilencven napig dolgozhat, miután a parlament elfogadta az erről szóló, az ügyrendi bizottság által benyújtott módosító javaslatot.

Tegnap elfogadták a képviselők a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységről szóló javaslatot, e szerint a hivatásos rendőrök, katonák, titkos ügynökök nem lehetnek olyan vállalkozások tagjai, amelyek személy- és vagyonvédelemmel foglalkoznak.

A munkaképességüket vesztett holokauszt-túlélők is életjáradékot kaphatnak a jövőben, nem csak azok, akik 1997. január 1-vel töltötték be 60. életévüket, miután a parlament egyhangúlag elfogadta a Párizsi Békeszerződés végrehajtásáról szóló törvény módosítását. A változtatás 1997. január 1-ig visszamenőleges hatályt állapít meg.

Tegnap megkezdődött az általános vita május 9-e Európa Napjává nyilvánításáról. A szocialista Göndör István emlékeztetett arra: az európai egység feltétele a fasizmus legyőzése volt. Az unióhoz legutóbb csatlakozott országok szabadságát, haladását csak öntudatos tennikész közösség szolgálja, ebbe illeszkedik az Európa Nap is – tette hozzá. A fideszes Deutsch Tamás azt mondta: az emberek többsége támogatta a tavalyi uniós csatlakozást, most a Fidesz támogatja azt, hogy május 9-ről az Európa Napról törvény rendelkezzen.

Comments are closed.