Forrás: Origo

Törökország kész arra, hogy megtegyen minden tőle telhető a közel-keleti békefolyamat előmozdítása érdekében, ha Izrael és Palesztina kéri segítségét – jelentette ki hétfőn Rámalláhban Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök, aki a nap folyamán Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyalt.

A török miniszterelnök sajtóértekezletén leszögezte: Ankarának mindkét féllel kiváló kapcsolatai vannak, tehát Törökország teljes mértékben kész arra, hogy elősegítse a béke ügyét. Így most az izraelieken és a palesztinokon a sor, hogy meghatározzák: milyen jellegű segítséget várnak el Törökországtól.

Egy kérdésre válaszolva elmondta: Izraelnek nincs ellenére, hogy Törökország szerepet vállaljon a közel-keleti térség helyzetének a rendezésében, és emlékeztetett arra, hogy izraeli kollégája, Ariel Saron vasárnapi megbeszélésükön hangsúlyozta: Ankarának hatalmas szerepe van a béke megteremtésére tett erőfeszítésekben.

Abbász is hangoztatta, hogy Törökországnak a nemzetközi politikai porondon és a térségben nagy a tekintélye, ezért fontos szerepet játszhat a Közel-Keleten. Abbász jelezte, hogy Palesztina Törökországtól politikai és gazdasági közreműködést vár el. Ankara azzal, hogy a Izraellel és Palesztinával egyaránt jó kapcsolatokat tart fenn, a biztosíték arra, hogy “tisztességes közvetítő” legyen – fogalmazott a palesztin elnök.

Erdogan végezetül elmondta, hogy kérte izraeli vendéglátóit: adjanak meg minden szükséges segítséget Abbásznak, “hogy véget tudjon vetni azoknak az akcióknak, amelyekre Izrael panaszkodik”.

Erdogan hétfőn szigorú izraeli és palesztin biztonsági kíséret mellett meglátogatta a jeruzsálemi al-Aksza mecsetet, az iszlám vallás harmadik legszentebb helyét, amely a térségben politikai szempontból rendkívül érzékenyen helyszín. Az a hegy, amelyre a mecset épült ugyanakkor a zsidók számára is kegyhely, hiszen a Templomhegyen voltak a bibliai zsidó templomok.

A török kormányfő és kíséretének látogatása idején egy izraeli harci helikopter körözött, és figyelő hőlégballonokat is a levegőbe eresztettek, míg a Templomhegy környékén az izraeli titkosszolgálati ügynökökkel együtt palesztin biztonsági tisztek őrködtek afölött, hogy rendbontók ne zavarják meg Erdogan látogatását.

(MTI)

Comments are closed.