Forrás: Népszava

Több mint kétszáz embert tartóztattak le tegnap Kairóban az előző napi kettős merénylet nyomán. Szombat délután nem egész két óra leforgása alatt az egyiptomi főváros két, turisták által sűrűn látogatott körzetében két terrorakció során meghalt három merénylő, kilencen megsebesültek.

Szombat kora délután Kairó kellős közepén, az Egyiptomi Múzeum mögött, az ötcsillagos Ramszesz Hilton hotel épületének közelében egy férfi egy kezdetleges, házilag összeeszkábált robbanószerkezetet magához szorítva, leugrott az Október 6. hídról a járókelők közé. A pokolgép működésbe lépett, a támadó meghalt, és heten – három egyiptomi, két izraeli (egy pár), egy olasz és egy svéd – megsebesültek. A halottat a belügyminisztérium azonosította azzal a férfival, Eháb Juszri Jaszínnal, akit egy április 7-i, kairói robbantásos merénylettel összefüggésben köröztek a hatóságok.

A második merényletet a kairói Citadella negyedben hajtotta végre arcát fekete fátyollal elfedő két nő, akik lövéseket adtak le egy turistabuszra. Két egyiptomi állampolgár megsebesült. Szemtanúk szerint az akció után a két asszony tüzet nyitott egymásra, egyikük azonnal, a másik a kórházban halt bele sérüléseibe. Lapértesülések szerint az egyik nő Eháb Juszri Jaszín nővére, a másik a menyasszonya volt. Először fordult elő, hogy nők is részt vettek merényletek végrehajtásában Egyiptomban. Az ‘Al-Sark al-Auszat’ című arab lap ‘terrorakció a csecsen fekete özvegyek mintájára’ főcímmel jelent meg tegnap.

Egy iszlámista internetes oldal egy, az al-Kaidához közelálló szélsőséges terrorcsoportnak, a jordániai palesztin iszlám radikálisról elnevezett ‘Abdallah Azzám mártír brigádjainak’ tulajdonított egy, a merényleteket bejelentő közleményt. A közlemény a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletek feltételezett terroristájáról elnevezett ‘Mohammed Atta mártír csoportjának’ sikereként tálalja ‘az egyiptomi fáraó (Hoszni Mubarak egyiptomi elnök) bástyáinak megingatását’. A kairói kormányzat minden terrorakció után siet leszögezni, hogy egyedi esetről van szó, nem áll szervezett terrorhálózat a robbantás mögött. A világhálón megjelent közlemény ennek ellentmond.

Egyiptom gazdaságának meghatározó eleme az idegenforgalom, amelyet a terrorakciók, különösen a külföldieket érő támadások erősen megtépáznak. Érthető, hogy Ahmed al-Maghrabi egyiptomi idegenforgalmi miniszter válságbizottságot hozott létre a merényletek esetleges következményeinek elhárítására. Népszava-összeállítás

képalá

Egyiptomi rendőrök biztosítják a szombati merényletek helyszínét Fotó: Reuters

Comments are closed.