Forrás: NOL

Öngyilkos merénylő bombát robbantott, lefátyolozott nők buszra lőttek

Hírösszefoglalónk, 2005. május 2. 00:00

Óriás razzia keretében kétszáz embert tartóztattak le vasárnap Kairóban az előző napi, kettős merénylet nyomán. Egy öngyilkos merénylő szombaton bombát robbantott fel az egyiptomi főváros egyik fő turistalátványossága, az Egyiptomi Múzeum közelében. Nem sokkal később két lefátyolozott nő – az öngyilkos merénylő lánytestvére és barátnője – nyitott tüzet egy külföldi turistákat szállító buszra, nem messze egy másik turisztikai látványosságtól, Szaladin szultán citadellájától.

A bombamerénylet következtében tíz ember sebesült meg. A merénylő, akit a hatóságok Ihar Juszri Jaszin néven azonosítottak, életét vesztette – írta az MTI. Juszri Jaszin tagja volt annak a kommandónak, amely április elsején három halálos áldozatot követelő bombatámadást hajtott végre Kairó egyik, turisták által közkedvelt bazárjában.

A turistabuszra leadott lövések szerencsére senkit sem sebesítettek meg. A támadás az első, amelyet nők követtek el. A merényletkísérlet után Juszri Jaszin lánytestvére halálosan megsebesítette társát, majd öngyilkosságot követett el.

A helyi hatóságok a nagyszabású razziát abban a kairói kerületben hajtották végre, ahol a szombati terrorakciók elkövetőinek családjai laknak. Ugyancsak itt éltek annak a merénylőnek a hozzátartozói, aki április elején a Hán el-Halili nagy turistaforgalmú kairói bazárban robbantotta fel magát, és két francia, valamint egy amerikai turista halálát okozta.

Az egyiptomi hatóságok az 1997. novemberi, összesen 58 halálos áldozatot követelő luxori merényletek óta megerősítették a turisztikai célpontok rendőri biztosítását. Az intézkedések azonban nem rettentették vissza a különböző iszlamista csoportokat. Tavaly októberben az izraeli határ közelében fekvő üdülőhelyeken robbantottak bombákat: a terrorakciók harmincnégy ember halálát okozták.

Az elmúlt hónapok bombamerényletei egyelőre nem mértek csapást Egyiptom turisztikai iparára. Az észak-afrikai országba tavaly több mint nyolcmillió külföldi látogatott el, a bevételek rekordot döntve meghaladták a 6,6 milliárd dollárt – emlékeztetett a Reuters.

A hét végi merényleteket két kisebb, eddig ismeretlen iszlamista csoport vállalta magára. A legnagyobb iszlamista szervezet, a Muzulmán Testvériség elítélte a terrorakciókat, ugyanakkor közölte: a terrorizmussal szembeni hatósági fellépés nem szolgáltathat ürügyet a hatalomnak arra, hogy leszámoljon az ellenzékkel.

Az egyiptomi ellenzék egyre hangosabban követel politikai reformokat, közöttük a Hoszni Mubarak elnök által több mint húsz éve életbe léptetett rendkívüli törvények módosítását. A közel 70 millió lakosú arab országot 1981 óta irányító Mubarak – nem utolsósorban amerikai nyomásra – az év elején bejelentette, hogy ellenzéki jelöltek is indulhatnak az ősszel esedékes elnökválasztáson.

A pénz visszajár, ha a külügy veszélyt jelez

Ha a világban bárhol olyan körülmények támadnak, amelyek miatt a Külügyminisztérium nem ajánlja az odautazást, akkor az utasnak a pénz – az előleg vagy a részvételi díj – teljes egészében visszajár – az egyiptomi terrorakciók kapcsán erre hívja fel a figyelmet Salamon András idegenforgalmi jogász, az Európai Unió turisztikai munkacsoportjának magyar tagja. Az utazásról szóló rendeletet tíz napja egészítette ki a fentiekkel a kormány, s a módosított szöveg várhatóan május második felében lép hatályba. A Külügyminisztérium már jóval a hét végi kairói merényletek előtt megfontolandónak nevezte az egyiptomi utazást. A Bem rakpart figyelmeztette az arab országba készülőket: öltözködésükkel, viselkedésükkel tartsák tiszteletben a helyi szokásokat. A ‘megfontolandó’ kifejezés aligha jelent egyet a ‘nem ajánlott’-tal, de a tárca internetes honlapján (www.kul-ugyminiszterium.hu) olvasható utazási tanácsok bizonyára alkalmazkodnak a módosított utazási rendelethez. (G. Zs.)

Comments are closed.