Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. május 1. 19:36

Több mint kétszáz embert vettek őrizetbe, vagy állítottak elő rövid időre vasárnap Kairóban az előző napi két merénylet nyomán; az egyiptomi idegenforgalmi minisztériumban válságbizottságot hoztak létre.

A két szombati kairói merényletben összesen tízen – turisták és járókelők – megsebesültek, a három elkövető pedig életét vesztette. Az első merényletben az Egyiptomi Múzeum mögött, az ötcsillagos Ramszesz Hilton Hotel közelében egy férfi – rendőrök elől menekülve – egy házilag eszkábált robbanószerkezettel levetette magát egy hídról a járókelők közé, s a szerkezet működésbe lépett. A férfit később Eháb Juszri Jaszin néven azonosították, akit az április 7-i kairói robbantásos merénylettel (akkor egy öngyilkos merénylő két francia és egy amerikai turistát rántott magával a halálba) összefüggésben köröztek a hatóságok. Az egyiptomi idegenforgalmi miniszter azt közölte, hogy a merénylő életét vesztette, és heten – három egyiptomi állampolgár, egy középkorú izraeli pár és egy olasz-svéd jegyespár – könnyebben megsebesültek.

Alig két órával később a fenti merénylő menyasszonya és nővére Kairó déli részén rálőtt egy osztrák turistabuszra. Az egyiptomi belügyminisztérium közlése szerint a két elfátyolozott nő egy gépkocsival követte a buszt, amelyre háromszor tüzeltek, majd fegyvereiket maguk ellen fordították. Egyikük azonnal, másikuk a kórházba szállítás után halt meg. A buszon utazóknak az ijedségen kívül nem esett bajuk. Szemtanúk korábban azt mondták, hogy a két nőt a rendőrség lőtte le.

Az egyiptomi hatóságok vasárnap nagyszabású razziát hajtottak végre Kairónak abban a Subra el-Hejma kerületében, ahol a szombati terrorakciók elkövetőinek családjai laknak, és több mint kétszáz személyt letartóztattak, vagy rövid időre előállítottak. Arról faggatták őket, hogy vannak-e kapcsolataik az ottani terrorista hálózattal. Az egyiptomi idegenforgalmi miniszter válságbizottságot hozott létre, melynek célja, hogy szoros kapcsolatot tartson fenn a nemzetközi utazási irodákkal az egyiptomi turistautak iránti keresletről, amely az elmúlt fél évben a turisták ellen elkövetett támadások ellenére növekvő tendenciát mutat.

A legsúlyosabb merényletet tavaly október 7-én a Sinai-félszigeten lévő Taba Hilton szállodája és két tengerparti étterem ellen hajtották végre. Az akciókban összesen 34-én vesztették életüket. Az idegenforgalom Egyiptom egyik legfőbb bevételi forrása. Tavaly 8 millió turista járt az észak-afrikai országban.

Két iszlám csoport – az Egyiptomi Mudzsahedin és az Abdullah Asszam-Brigádok – interneten magára vállalta a szombati merényletek elkövetését. Utóbbiak szerint megtorlásul szánták az október 7-i merényletben meghalt iszlám fegyveresekért. A rendőrség egyelőre keveset tud ezekről a szervezetekről, amelyek először az április 7-i kairói merénylet elkövetőiként jelentkeztek.

(MTI/AP/AFP/APA)

Comments are closed.