Forrás: Magyar Hírlap

Mahmud Abbasz palesztin elnök lesz talán az egyetlen, aki orosz járművet kap

A palesztin biztonsági erők átszervezésének és a békefolyamat újraélesztésének támogatását ígérte Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor tegnap találkozott Mahmud Abbasszal. A palesztinok páncélozott járművek felajánlásában is reménykedtek, ezt azonban Izrael nem engedi.

Mahmud Abbasz palesztin elnök lesz talán az egyetlen, aki orosz járművet kap: két helikoptert is ígért neki Vlagyimir Putyin tegnapi ramallahi találkozójukon azok helyett, amelyeket még a néhai Jaszszer Arafat mozgásának megakadályozása céljából semmisített meg az izraeli hadsereg. A Reuters jelentése szerint azonban szót sem ejtett arról a félszáz páncélozott csapatszállítóról, amelyeket a palesztin rendőrség szeretett volna megkapni Moszkvától – de amelynek engedélyezésétől Izrael kategorikusan elzárkózik. Mint ahogy elutasította azt az amerikai tervet is, amely szerint a feladatuk ellátásához szükséges fegyverrel látnák el a palesztin rendőröket Ciszjordániában. „Először vegyék el a fegyvereket a terroristáktól” – volt a válasz a felvetésre a Haarec értesülése szerint. Putyin azonban eltökéltnek tűnik a fegyverszállítás ügyében – legalábbis ezt állította Nabil Saat miniszterelnök-helyettes a szaúd-arábiai Al Vatan című lapban. Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló szerint a csapatszállítók ügyében várják a formális izraeli választ. Ez azonban a Haarec értesülése szerint aligha lesz más, mint az informális – vagyis kategorikus nem.

Putyin azt viszont megígérte tárgyalópartnerének, hogy Moszkva segít a palesztin biztonsági erők átszervezésében, megerősítésében, és megtanítja őket, hogyan harcoljanak a terrorizmus ellen. Oroszország részt vesz a gázai infrastruktúra helyreállításában is az izraeliek kivonulása után, és számtalan lehetőséget vizsgálnak arra is, hogyan segíthetnék a palesztin gazdaság talpra állítását, idézte az orosz elnököt a Bloomberg. Támogatást ígért a békefolyamat újjáélesztéséhez is. Putyin közel-keleti körútja első állomásán, Kairóban már felvetette, hogy rendezzenek ősszel Moszkvában nemzetközi békekonferenciát, ezt azonban az érintettek közül csak a palesztinok támogatják, Izrael és az Egyesült Államok még korainak tartja.

MH-összeállítás

Comments are closed.