Forrás: MNO

Vlagyimir Putyin orosz államfő segítséget ígért Mahmud Abbász palesztin elnöknek a Gázai övezetben az infrastruktúra helyreállításában, amit a több éves harcok tönkretettek. Putyin kijelentette, hogy elősegíti a békefolyamatot a nemzetközi kvartett tagjaként, vagyis közösen az ENSZ-szel, az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval.

A két vezető több órás tárgyalásai utáni sajtókonferencián Mahmud Abbász üdvözölte Putyin először két napja Kairóban bejelentett kezdeményezését, hogy ősszel tartsanak nemzetközi konferenciát Moszkvában a Közel-Kelet ügyeiben. Az őszi moszkvai konferencia kérdése csütörtökön nem került előtérbe, amikor Putyin az izraeli vezetőkkel, köztük Ariel Saron miniszterelnökkel tárgyalt, mivel azt Izrael és Amerika is elutasítja. Izrael szerint ugyanis még nem jött el az ideje egy ilyen értekezletnek.

Az Útiterv nevű béketerv csak a békefolyamat egy előrehaladott fokán tervezi a magas szintű nemzetközi találkozót. Abbász palesztin elnök azonban a pénteki sajtóértekezleten úgy vélte, hogy már megértek a feltételek a konferenciára és kijelentette, hogy a palesztin fél komolyan békére törekszik Izraellel.

Az orosz politikus az első, Ramallahba látogató államfő az intifáda kitörése, 2000 óta. Több száz palesztin fogadta zászlólengetéssel Putyint, aki virágot helyezett Arafat sírjára, mielőtt elkezdte volna megbeszéléseit Mahmúd Abbász elnökkel. A Palesztin Hatóság miniszterelnök-helyettese és információs minisztere, Nabil Sász azt nyilatkozta egy szaúd-arábiai újságnak, hogy Putyin Izrael tiltakozása ellenére fel akarja fegyverezni a palesztin biztonsági erőket, és ezt akarja bejelenteni látogatásán. (Magyar Rádió)

Comments are closed.