Forrás: Magyar Rádió

Vlagyimir Putyin orosz és Mahmud Abbász palesztin elnök közös sajtótájékoztatón számolt be több órás megbeszélésükről.

Az orosz államfő segítséget ígért a palesztin elnöknek a Gázai övezetben az infrastruktúra helyreállításában, amit a több éves harcok tönkretettek. Putyin kijelentette, hogy elősegíti a békefolyamatot a nemzetközi kvartett tagjaként, vagyis közösen az ENSZ-szel, az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval.

A sajtókonferencián Mahmud Abbász üdvözölte Putyin először két napja Kairóban bejelentett kezdeményezését, hogy ősszel tartsanak nemzetközi konferenciát Moszkvában a Közel-Kelet ügyeiben. Az őszi moszkvai konferencia kérdése csütörtökön nem került előtérbe, amikor Putyin az izraeli vezetőkkel, köztük Ariel Saron miniszterelnökkel tárgyalt, mivel azt Izrael és Amerika is elutasítja. Izrael szerint ugyanis még nem jött el az ideje egy ilyen értekezletnek.

Az Útiterv nevű béketerv csak a békefolyamat egy előrehaladott fokán tervezi a magas szintű nemzetközi találkozót. Abbász palesztin elnök azonban a pénteki sajtóértekezleten úgy vélte, hogy már megértek a feltételek a konferenciára és kijelentette, hogy a palesztin fél komolyan békére törekszik Izraellel.

Az orosz politikus az első, Ramallahba látogató államfő az intifáda kitörése, 2000 óta. Több száz palesztin fogadta zászlólengetéssel Putyint, aki virágot helyezett Arafat sírjára, mielőtt elkezdte volna megbeszéléseit Mahmúd Abbász elnökkel. A Palesztin Hatóság miniszterelnök-helyettese és információs minisztere, Nabil Sász azt nyilatkozta egy szaúd-arábiai újságnak, hogy Putyin Izrael tiltakozása ellenére fel akarja fegyverezni a palesztin biztonsági erőket, és ezt akarja bejelenteni látogatásán.

Az orosz elnök nem érkezett üres kézzel Ramallahba. Két helikoptert akar ajándékozni Mahmúd Abbász elnöknek, és 50 páncélos terepjáróval akarja erősíteni a palesztinok fegyveres alakulatait.

Úgy gondolom, a helikopterek ügye már egy elintézett ügy, de a járművekkel kapcsolatban még nem kaptunk világos választ Izraeltől – nyilatkozta Száeb Erekat palesztin politikus a kérdésben. Putyin ajándékait a palesztinok csak Izrael beleegyezése esetén vehetik át, mivel Izrael ellenőrzi a palesztin területek összes szárazföldi határát.

Izraeli kormánykörökben azt nyilatkozták, hogy a páncélos dzsipeket nem fogják beengedni a palesztinokhoz. Először lássuk, hogy lépéseket tesznek a béke felé, és csak azután erősítjük a biztonsági erőket, amelyek egyelőre részt vesznek az ellenünk folyó harcban – nyilatkozták az izraeli oldalon.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.