Forrás: Híradó

2006 őszére elkészül a teljes műemléki felújítása

Elkezdődött a hét épületből és hat belső udvarból álló száz éves Gozsdu Udvar teljes műemléki felújítása, amelyet eddig forráshiány és nemzetközi jogi viták késleltettek.

A műemléki felújítás során a Gozsdu Udvar épületeinek homlokzata korabeli formáját és színét kapja vissza. A közel 8 milliárd forintos beruházással jövő év őszére a régi pompájában, egyben a mai kor igényeinek megfelelően állítják helyre Budapest egyik legimpozánsabb kiskereskedelmi és lakóépület-együttesét.

A tervek szerint 2006 nyarának végére elkészül a 8 milliárd forintos beruházással újjáépülő Gozsdu Udvar – jelentette be Ehud Amir, a beruházó cég, az Autóker Holding Rt. elnök-vezérigazgatója.

A beruházás során felújítják a Gozsdu Udvar hét épületét, és az épületeket összekötő hat udvart, 126 lakást és közel 40 kiskereskedelmi egységet alakítanak ki a közel 7500 négyzetméteres területen. A projekt része – további mintegy 6500 négyzetméteren – a Holló utca 6. szám alatt kialakítandó 250 férőhelyes parkolóház, valamint a Holló utca 10-12 szám alatti, 120 lakást magába foglaló, 5 emeletes új társasház, valamint egy 2000 négyzetméternyi területen – a Holmes Place lánc részeként – megnyíló fitnesz-wellnesz centrum is.

A beruházással megvalósul a környék műemléki rehabilitációja, s újjáéledhet a prágai zsidó negyedhez hasonló, turistákat vonzó, kulturális és kiskereskedelmi központ – jelentette ki Hunvald György, Erzsébetváros polgármestere. A Gozsdu Udvar területét 2004-ben a Magyar Ingatlan Kft.-től vásárolta meg az Autóker Holding Rt. A 8 milliárd forintos beruházás finanszírozója a Magyar Külkereskedelmi Bank.

A holding készülő beruházásaira projektcégeket alapít, a beruházások első fázisában a költségeket – telekvásárlás, terveztetés, építési engedélyek beszerzése – többnyire saját forrásból fedezi, a kivitelezést pedig teljes egészében banki forrásból valósítja meg.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.